Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
SD bromsar nyindustrialisering

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Sverige görs nu stora satsningar för att ställa om industrin. När svenska företag blickar ut över världen är det hållbara och klimatsmarta produkter och tjänster som efterfrågas. Där finns marknaden och därmed möjligheterna att tjäna pengar. Detta gäller för de nya industrierna men också för traditionella basindustrier som stålet och gruvorna där företagen nu ställer om för att stärka sin konkurrenskraft. De nya industrierna ger fler jobbtillfällen och stärker Sverige.

Därför är det oroande att partier och politiker till höger försvårar för de nya jobben. Sverigedemokraternas attacker mot stålindustrins och gruvnäringens förnyelse riskerar att bli mycket dyrköpta för Sverige och Gävleborg. Regeringens ovilja till en gemensam energiöverenskommelse där vi säkrar all den el som behövs till de jobben kan stoppa utvecklingen. Investeringar och jobb hamnar i andra länder.

Annons

Annons

"Vi behöver få ny fossilfri el på plats och driver på för en bred energiöverenskommelse", skriver företrädare för S, Pappers och Byggnads.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vi Socialdemokrater vill stärka Sveriges nuvarande position i världstoppen för omställningen. Vi behöver få ny fossilfri el på plats och driver på för en bred energiöverenskommelse. I branschen är det konsensus kring att en bred överenskommelse behövs. De enda som verkar ovilliga till det är regeringen.

Utöver det måste regeringen ta viktiga beslut för att få fram mer el och det redan under 20-talet. På regeringens bord ligger flera stora havsvindparker som behöver få tillstånd och anslutningar av dessa till elnätet ska inte försvåras. Två utredningar med många förslag för att snabba på tillståndsprocesserna är remissbehandlade och klara att lägga i en proposition. Landets utbildningsanordnare står redo om Ulf Kristersson kan få med Sverigedemokraterna på att förbättra kompetensförsörjningen, i stället för de nedskärningar som deras budget för 2023 innebar.

Sverige står inför en omfattande nyindustrialisering med många nya arbetstillfällen. Det innebär stora möjligheter för tillväxt och välstånd men kräver en elektrifiering som vi inte sett motsvarigheten till på flera decennier. Nu får dessa möjligheter inte förloras för att Sverigedemokraterna ifrågasätter behovet av svensk omställning och en allsidig utbyggnad av elproduktionen, eller för att regeringen vägrar en bred energiöverenskommelse som ger stabila och långsiktiga planeringsförutsättningar.

Fredrik Olovson (S), näringspolitisk talesperson

Jim Svensk Larm (S), riksdagsledamot Gävleborg

Emma Magnusson, Pappers

Niclas Liljeqvist, Byggnads GävleDala

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan