Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
En världsunik händelse i Bollnäs

Onsdag 15 mars hade Hälsinglands utbildningsförbund en världsunik händelse i Höghammar­hallen i Bollnäs.

Detta är en läsartext.

För första gången fick deltagare med intellektuell funktionsnedsättning erhålla certifiering som Fitness assistant av Europeactive och Hälsinglands utbildningsförbund.

Här stoltserar de åtta deltagarna som var på plats den 15 mars med sina certifikat tillsammans med Julian Berriman. Totalt var det tolv deltagare som nu uppnått certifiering, men alla kunde inte delta på plats.

Annons

– Att börja med våra egna elever på Höghammargymnasiet är en självklarhet, men vi ser med glädje att utbildningsmaterialet sprids runt om i landet. Utbildningen kan även leda fram till en certifierad yrkestitel, Fitness assistant, med europastandard EQF2, satt av Europeactive. En yrkestitel som några av våra nuvarande och tidigare elever nu har uppnått, säger projektledarna Anders Olsson och Anders Isaksson.

Till publikens jubel delade Julian Berriman (Director of professional standards committee för Europeactive) ut Fitness assistant-certifikaten till våra stolta deltagare – både nuvarande och tidigare elever från Höghammargymnasiet samt Hudiksvalls kommun.

Annons

De certifierade deltagarna har därmed blivit behöriga att assistera tränare/ledare i planering, administrering och genomförande av individ- och gruppträning.

Inför certifieringen hölls det tal. Från vänster Julian Berriman, Europeactive, Anders Isaksson och Klas Tallvid från Hufb, Elin Walfridsson Parasport Gävleborg, Pär Styrman Hudiksvalls kommun samt Malou Sköld och Tobias Norell från Bollnäs FIK.

Som en del av projektet har även en handledarkurs för stödpersoner tagits fram, som kommer att fungera som mentorer till målgruppen.

Fitness Assistant ett treårigt utvecklingsprojekt med stöd från Allmänna arvsfonden. Ett övergripande mål med folkhälsan är att skapa förutsättningar för god hälsa för hela befolkningen.

Syftet med en Fitness assistant är att främja hälsa och träning bland nya och befintliga deltagare. Att ändra beteende och öka den fysiska aktivitetsnivån är en utmaning för alla människor. Det unika med utbildningsmaterialet är att det är helt bildbaserat.

Annons

Projektet genomförs i samverkan med bland annat Europeactive som är den internationella organisationen som utfärdar de formella certifieringarna.

Efter projektet kommer Hälsinglands utbildningsförbund, tillsammans med projektets samverkansparter, att fortsatt hålla i utbildning och certifiering samt förvaltning och spridning av projektets resultat.

Läs mer om projektet: https://www.hufb.se/fitnessassistant

Anders Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan