Annons

Annons

Annons

Alfta

Minnesord Maria Engvall Nordstrand – en stolt socionom och en god förebild

Kollegorna inom individ- och familjeomsorgen har skrivit ett minnesord över Maria Engvall Nordstrand som avled den 19 februari.

Maria Engvall Nordstrand, Alfta, avled hastigt den 19 februari 2023, vid 62 års ålder. Hon saknas av sin make Christer, barnen Lina och Simon med familjer, släkt, vänner och av oss – arbetskamrater inom individ- och familjeomsorgen vid socialtjänsten i Bollnäs.

Bild: Erik Simander/TT

Maria var en varm och stark kvinna som vigde sitt yrkesliv till utsatta människors tjänst. Hon utbildade sig till socionom på Högskolan i Östersund och var yrkesverksam i mer än 40 år. Hon började som kurator inom den psykiatriska vården vid Hälsinge sjukhus på Heden, där det då fanns över 600 vårdplatser, och som utgjort arbetsplats för många Bollnäsbor. Som kurator grundlade Maria sin förmåga att ta emot och härbärgera berättelser om utsatthet, något hon under åren utvecklade till fulländning.

Annons

Annons

I mitten av 1990-talet fann Maria sitt yrkesmässiga hem – socialkontoret i Bollnäs. Då bestod hela individ- och familjeomsorgen av ett 30-tal medarbetare, i dag är vi nära 100. Maria var som ungdomssekreterare drivande för att utveckla behandlingsinsatserna för ungdomar såsom mellanvården, ungdomsboendet och Hedbackens HVB. Då fanns en stor vilja att finna så kallade hemmaplanslösningar. Marias klokhet, förmåga att förmedla hopp och att lyssna färdigt bidrog till att insatserna blev bra för många ungdomar liksom att samverkan kring dem fungerade.

År 2008 blev Maria enhetschef och ledde länge verksamheter som bedömde akuta vårdbehov hos barn och ungdomar, vuxna med beroendeproblematik eller vid våld i nära relation. Ett uppdrag med krav på snabba, rättssäkra och omdömesgilla bedömningar. Maria utförde uppdraget ansvarsfullt och med hög kompetens. Uppdraget slet i perioder hårt på henne, särskilt under de år när det kom många ensamkommande barn och unga.

Hösten 2020 började Maria som familjebehandlare. Hon slöt därmed sin professionella cirkel med att återgå till direkt behandlingsarbete och fick som familjebehandlare använda all sin kunskap och erfarenhet. När verksamheten flyttade till Heden vid årsskiftet i år återvände hon även geografiskt till platsen där hon startat sin yrkesmässiga bana.

Annons

Maria sa ofta att hon var tacksam över att få arbeta med sitt största intresse – att i möten med människor ta del av verkliga livsberättelser. Hennes styrka att skapa relation gjorde henne till en omtyckt behandlare och arbetskamrat, hon bjöd på sig själv med humor och självironi, och lyssnade på alla.

Maria var en stolt socionom och en god förebild. Tack Maria för att allt du gav oss.

Kollegorna inom individ- och familjeomsorgen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan