Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Jordbruksverket hyllade projektet i Långhed

Projektet Kulturarv möter framtid som pågått i Långhed i drygt tre år och som avslutades sommaren 2022, med finansiering från Jordbruksverket, är på väg att bli helt klart.

Detta är en läsartext.

Det är mycket administration med redovisning, ekonomi och uppföljning med alla projekt. Något som är viktigt då det är våra gemensamma samhällsmedel som används. När det handlar om stora projekt med stora investeringar, som i vårt fall som till exempel byggt bakugnar, så ska en kontrollant komma på besök. Per Andersson, på Jordbruksverket, jobbar med det och reser runt i landet och kontrollerar.

Att baka tunnbröd i bakugnen i Långhed är fantastiskt. Dagen till ära bakade Mayyada, Margaretha, Yvonne och Melody både hårt och mjukt tunnbröd. Mayyada serverade även tunnbröd med zaatar till dagens besökare.

Hos oss i Långhed fick Per se alla investeringar på plats och träffa projektledare Margareta Englund för en sista genomgång. Han fick även se den vedeldade bakugnen nyttjas för tunnbrödsbakning. Självklart ville vi i Långhed visa upp oss från vår bästa sida så det var full fart i bagarstugan. Mayyada Bhlasal, som numera är anställd i Långhed, bakade tillsammans med Margaretha Johansson, Yvonne Lind och framtidens tunnbrödsbagare Melody Rangler.

Annons

Annons

Margaretha har varit med i projektets alla faser och var med på skolorna i kommunen när det var tunnbrödsbakning på schemat. Yvonne Lind har varit en av flera mentorer kring att lära ut kring bakning. Melody är filmstjärnan som ses i filmen: Tunnbröd från hagen till magen. Den filmen finns för alla att se genom att googla på namnet eller genom att besöka Långheds bygdeförenings hemsida alternativt Tunnbrödsakademins hemsida.

Projektledare för projektet som skulle kontrolleras, Margareta Englund, visar Per Andersson från Jordbruksverket, hur arbetet tagit form kring bakugnen genom att visa på i en fotobok.

Med på träffen i Långhed var även Frida Cronsioe som är projektledare för det nya projektet i Långhed: Kulturarv längs Hässjaån. Det var ett bra tillfälle att tillsammans prata kring genomförande, eventuella förändringar under projekttiden, redovisningar, kompletteringar med mera.

Frida fick flera tips av Per för att jobba så smidigt som möjligt.

Per Andersson prickade av alla investeringarna på listan och uttryckte en stor glädje över vad han såg. Innan han for, tackade han för fint mottagande och tunnbrödsmacka och avslutade med att säga: det är så här projektmedel ska användas och jag som reser landet runt ser tydligt att här sker landsbygdsutveckling. Hit vill jag komma tillbaka!

Annons

Tunnbröd bakat på rågsurdeg, vassle, fullkornsmjöl av råg, korn och kärnvetemjöl i vedeldad bakugn. Säd från bönder i Hälsingland och mjölet malt i Kilafors. Vem blir inte lycklig av det!?!

Projektets fullständiga är "Skapa landsbygdsutveckling för boende och besökare genom att utveckla, stimulera och förnya kulturarvet i Långhed".

Under projekttiden har vi använt oss av det lite kortare: Kulturarv möter framtid.

Det är fantastiskt med projekt och när Jordbruksverket kom på besök var det med stolthet vi berättade och visade.

Margareta Englund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan