Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Vänd konjunkturen för småhus

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Genom att identifiera mark och upplåta för exploatering kan kommuner infria villadrömmar och se sin kommun växa.

Stora grupper låg- och medelinkomsttagare har i dag ingen möjlighet att skaffa sig ett eget hus. Med dagens osäkra läge präglad av krig, inflation och höga elpriser finner sig småhusbranschen paralyserad med tomma orderböcker.

Kommunens planering för nya småhus bör inte låta dagens konjunkturläge och dystra känsla ligga i vägen för hur kommunen faktiskt kan bidra till att vända utvecklingen. En dedikerad ambition att göra rum för småhus lägger grunden till en ung, växande kommun.

Annons

Annons

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas riksförbund.

Bild: Pressfoto

I Villaägarnas undersökning Bästa småhuskommun 2022 mäts tolv variabler som andelen småhus i kommunen, färdigställda hus över tid och i relation till planering och lönsamhet att bygga. De ökade driftskostnaderna fick ett stort genomslag i årets undersökning vilket också gynnar de kommuner och hushåll i Gävleborg som ligger i elområde 2 när de jämförs med södra Sverige. Driftskostnaderna är dubbelt så höga i norra delen av länet jämfört med de södra kommunerna.

Under lång tid har Sverige byggt för lite samtidigt som befolkningen ökat. De flesta svenskar vill bo i villa där man värderar möjligheten att erbjuda goda uppväxtförhållanden till sina barn. En tidigare etablissemangskritik mot villastaden utifrån hållbarhet börjar bli ihålig när man betraktar fördelarna med att bygga i trä, trädgårdens mjuka mark för koldioxidupptag och den elektrifierade bilflottans fördelar.

I Gävleborg kan vi se att flera kommuners småhusuppförande överstiger den planerade med råge under mätperioden 2018–2021. Söderhamn står ut med en hög andel uppförda bostäder (674 procent) i relation till sin planering, detta trots negativa flyttnetton och att lönsamheten för att bygga understiger försäljningsvärdet. Drömmen att få bo i småhus är stark och överträffar övriga trender.

Annons

Det är ett uttryck för att kommunen kan öka takten med att tillgängliggöra mark – och få se resultat då den uppdämda efterfrågan för fler småhus bemöts. Så vänds konjunkturen för småhus och fler kan få det boende de önskar.

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas riksförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan