Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
En helkväll i Långhed med en riksspelman som gäst

Riksspelmannen och nyckelharpisten Peter "Puma" Hedlund medverkade vid medlemsfesten i Långheds bygdeförening på lördagskvällen, den 28 januari.

Detta är en läsartext.

Det blev en riktigt medryckande tillställning där Peter "Puma" Hedlund varvade sitt skickliga hanterande av nyckelharpan med att berätta om musiken, mystiken, miljöerna som inspirerat hans skapande. Puma bjöd på låtar från trakten och många låtar som han lärt sig av Eric Sahlström. Pumas stora förebild och i viss mån hans mentor.

Långheds bygdeförening var snabba när Gävleborgs bygdegårdsdistrikt i en riksomfattande kultursatsning erbjöd medlemsföreningarna att boka in en musikkväll med Puma. Föreningen ville erbjuda medlemmarna en musikupplevelse utöver det vanliga och kopplade ihop musik med en härlig samvaro med en välkomponerad middag efter Pumas uppträdande.

Annons

Peter "Puma" Hedlund trivdes i Långhed och hans egen kommentar efter kvällen var: ”Det var hur trevligt som helst”. Foto: Anita Holm

Annons

Gästerna välkomnades till kvällen med äppeldryck och chips som tilltugg innan konserten drog igång.

Till middag dukades ett smakrikt buffébord upp i bagarstugan med

marinerad kycklingfilé, vitlöks- och russinspäckad fläskkarré, ugnsrostad klyftpotatis, varm tomat och löksallad och flera sorters olika smakrika såser med tex ajvar relish, mango chutney, ingefära och lime, fetaost och gröna örter.

Kvällens inbjudande buffé dukades upp i bagarstugan av Agneta och Mayyada. Foto: Anita Holm

Gästerna njöt och stämningen var på topp. Drygt 60 personer trivdes och umgicks kvällen lång. Som avslutning på middagen blev det saffranspannkaka med hallonsylt och grädde.

Långheds bygdeförening är tacksamma för Kulturrådets stöd till landets bygdeföreningar som gav oss möjligheten att arrangera en medlemsfest utöver det vanliga.

Det var nära fullt hus i Långhed i lördags och kvällen blev en härlig upplevelse för både öga, öra och gom. Foto: Anita Holm

Peter Hedlund fick titeln Riksspelman 1975 och 2010 fick han även utmärkelsen Zornmärket i guld, med motiveringen ”för mästerligt, briljant och traditionsmedvetet nyckelharpospel”. Zornmärket i guld innehas sammantaget av endast 25-30 spelmän i Sverige.

Annons

Föreningen tackar kvällens volontärer som gjort så mycket för att ordna trevligheter. Agneta Hansgårdh är föreningens volontäransvariga och hon är mån om att alla är med och trivs. Stort tack till Agneta och gänget.

Margareta Englund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan