Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Hur länge ska jägarmaffian tillåtas att bestämma?

Signaturen Djurrättsaktivist svarar på P Forslings insändare Förändring av vargjakten, där brister i förvaltningen av vargstammen påpekas.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En stabil vargstam – att det behövs en noggrann förvaltning av vargstammen. Ja, men utan jägarmaffians inflytande.

De flesta forskare är överens om att vargpopulationen i Sverige är för liten för att vara långsiktigt livskraftig. För en population så avgränsad som den skandinaviska krävs det 2 000 vargar för att säkerställa långsiktig överlevnad.

Vidare tar inte förvaltningen alls hänsyn till de positiva effekter som vargen har, till exempel färre trafikolyckor och skapandet av en livskraftigare älgstam genom att ta de svagaste djuren. I motsats till människan som skjuter de kraftfullaste djuren och sedan klagar på att älgstammen försvagas.

Annons

Annons

Tyvärr är den här licensjakten bara en effekt av vissa särintressens påverkan på våra politiker och myndigheter.

Det är inte rovdjuren som är terrorister, skriver signaturen Djurrättsaktivist.

Bild: Junge, Heiko

Det är inte rovdjuren som är terrorister utan människorna som förstör, och våldför sig på allt som kommer i deras väg. Sprängningar, mord, terror, krig dödsskjutningar, skogsskövlingar – listan kan göras lång.

Så varför publiceras inte kommentarer om dessa hemskheter?

Nu är det ju så att de flesta djurarter har funnits bra mycket längre på detta klot än vad människosläktet har. Vargen har funnits naturligt i Sverige sedan istiden, och alla levande varelser har lika stort berättigande på detta klot som vad du och jag har. Så det är upp till djuruppfödare och boskapsskötare att se till att deras djur förvaras på ett säkert sätt.

Hur länge ska jägarmaffian tillåtas att bestämma vad som är rätt och fel i naturen? Miljontals djur dödas årligen i Sverige. Tusentals älgar skadeskjuts varje år. De går omkring i skogen med sönderskjutna kroppsdelar och går en helvetesdöd till mötes. Djur känner och tänker, lider och andas, gläds och sörjer precis som människor.

Det vilar ett romantiskt och egoistiskt skimmer över jakten kopplat till stora ekonomiska intressen inom vapenlobbyn. Mördandet av oskyldiga djur har inget berättigande i ett etiskt och moraliskt samhälle. Djuren har lika stor rätt till ett värdigt liv på detta klot som vad djuret människan har. Det är ju vi som terroriserar, förstör och demolerar allt som kommer i vår väg på detta klot.

Djurrättsaktivist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan