Peter ”Puma” Hedlund, Bollnäsbo sedan många år, fick föreläsa inför en frågvis och intresserad publik. Han har gjort ett stort antal resor för konserter och kurser runtom i världen såsom USA, Japan och ett flertal länder i Europa.

Peter "Puma" Hedlund avslutade föreläsningshösten vid Bollnäs senioruniversitet.
Vi fick en historisk återblick på instrumentets utveckling från medeltidens enklare och relativt tysta harpa med bara tre strängar och en rad nycklar (tangenter). På nycklarna sitter löv, som vidrör spelsträngen och skapar önskad ton. Peter demonstrerade med spel på en kopia av Moraharpan från 1526. Med många fötter på dansgolvet så hördes troligen harpan mycket dåligt.
Annons
Annons
I dag är det ett komplext stråkinstrument med särpräglad klang. Det har hela sexton strängar och tre rader av nycklar. Den har tre melodisträngar (A,C,G), en fjärde är bassträng (C) och övriga är medljudande resonanssträngar. Ett eller två löv på nycklarna bestämmer tonhöjden genom att trycka mot respektive sträng.
Från att ha varit relativt bred användning i stora delar av Sverige från medeltiden blev det från cirka 1950 koncentrerat till Uppland. Den spelman som kanske främst kopplats till nyckelharpans moderna utveckling är bonden och självlärde riksspelmannen Erik Sahlström i Tobo och som även turnerade över hela världen. Mest kända låt är nog hans Spelmansglädje. Sahlström blev även Pumas läromästare i början av 1970-talet. Vi fick lyssna till den låten på en nybyggd så kallad kontrabasharpa.
Fram till 2019 hade Hedlund byggt sju instrument själv. Under covidpandemin glesnade bokade engagemang. Då föddes idén om att bygga fler harpor. Det blev tio stycken. En av dem – döpt till ”Corona2 nr9” – fick illustrera den fantastiska resonansen genom låtarna Spelmansglädje och Tidlösa valsen/jiggen.
Antalet nyckelharp-spelare har vuxit lavinartat sedan i början av 1970-talet. I dag finns kanske 20 000 och Bollnäs är här mycket framträdande.
Annons
En liten solskenshistoria visar på att det aldrig är för sent att börja spela. Puma hade en elev på en kurs i Österbybruk och frågade: Hur gammal är du och har du spelat något instrument tidigare? Elevens ålder var 82 år och jo, han hade spelat dragspel, men slutade 1915!
Andra storspelmän han mött är bland andra Nisse Nordström och Byss-Kalle. Framträdandet illustrerade med spel på flera gamla instrument och låtar och Hedlund avslutade med Sahlströms komposition Hardrevet. En knäppning till slut på bassträngen markerade ”där sköts haren”.
Benny Johansson