Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Stämningsfull julmarknad i Långhed

Traditionsenligt arrangerar Långheds bygdeförening julmarknad första lördagen i december och så även 2022. I över 20 års tid har denna marknad arrangerats och utvecklats.

Detta är en läsartext.

Vilken julmarknad det blev. Stämningsfullt inför jul. Foto: Sven-Åke Vis’en

Annons

Första gångerna var det på idrottsplanen, men nu sedan många år på bygdegårdens härliga plats - den pampiga före detta Nykterhetslogen Fortunatis. Knallar, tomte och många besökare myste både ute och inne.

En perfekt dag då snön låg vit och lagom kyla bet lite fint i kinden. Varm glögg bjöds det på liksom nypoppade popcorn.

Lite senare på eftermiddagen bjöds det på julmusik och sång av lokala förmågor. Melody Ranler ackompanjerades av Erik och Bengt på både gitarr och dragspel. Foto: Margareta Englund

Det fanns nygräddad manakish och arabiska pizzor i uteugnen, nybakat tunnbröd från bakugnen inne liksom gröt, skinksmörgås och fika att handla samt massor av mathantverk och andra hantverk som knallar kom och sålde från sina knallestånd.

Annons

Mayyada Bhlasal trivs med att grädda arabiska pizzor i uteugnen i Långhed och att prata med alla trevliga besökare. Foto: Mohamed Ali

Annons

Långheds bygdeförening har ett pågående projekt som kallas Kulturarv längs Hässjaån. Som en del i det arrangerades häst och vagn tur i byn längs just Hässjaån.

De fyra turerna var fullbokade i förväg vilket visar att ett stort intresse för kultur finns. Med på turerna fanns Jon Andersson som höll i trådarna och berättade om vikten och glädjen av att förstå sin historia. Karl-Erik Johansson som härstammar från Långhed och gården OlPers var med på turerna och kunde utifrån egna upplevelser och stor kunskap berätta mycket. Karl-Erik var inte med år 1845 då pastor Erik Jansson gästade hans gård och det blev ett rejält upplopp, men berätta med inlevelse kunde han.

Kulturtur med häst och vagn intresserade många. På fyra turer längs Hässjaån drog den starka hästen Sving med kusken Andreas Iljegård. Foto: Mohamad Ali

Hässjaåns betydelse för utvecklingen i trakten är oerhört stor och viktig. Oerhört många vattenverk, till exempel linskäktar och kvarnar, fanns under många år. Projektet kommer att arrangera fler kulturturer för att lyfta upp och berätta intressanta historier.

Smedjan fick gå varm när deltagare och kursledare på Skaparting ville jobba med järn. Foto: Mona Öhman

Många kom på julmarknaden för att uppleva och känna gemenskap men också för att dokumentera och fotografera. Fotograf Mohamed Ali från Bollnäs fotade mycket liksom fotograf Sven-Åke Vis’en vilket vi är tacksamma för.

Långheds bygdeförening önskar er alla välkomna åter och passar på att säga God Jul.

Margareta Englund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan