Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Energikrisen kräver både kärnkraft och vindkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverige går mot en krisvinter, med fortsatt höga elpriser som lämnar hushåll runt om i landet i en situation där man behöver vända på varenda krona för att få hushållsbudgeten att gå ihop.

Samtidigt så behöver företag runt om i landet slå igen sina verksamheter för att de inte har råd att betala elräkningar som kan landa på sexsiffriga belopp. Alla är överens om att något behövs göras, men ändå så händer inget. Regeringens svar på problemet är ett kostsamt elprisstöd och en tilltro till endast kärnkraft, samtidigt som delar av oppositionen sticker huvudet i sanden så fort kärnkraft nämns och endast vill se etablering av ny vindkraft.

Både regeringen och stora delar av oppositionen har fel. Både kärnkraft och vindkraft behövs för att vi ska kunna ha en elproduktion som har en tillräckligt hög kapacitet för att se till så att svenska hushåll kan få el till ett rimligt pris.

Annons

Annons

Mer vindkraft behövs för att se till så att Sverige kan få mer koldioxidneutral el som också är grön och hållbar. Det kommunala vetot mot vindkraftsetablering borde avskaffas så att vi kan få fler vindkraftverk på plats.

Samtliga koldioxidneutrala energikällor behövs, oavsett om det är vindkraft eller kärnkraft, skriver Stina Larsson, distriktsordförande för CUF Gävleborg Foto: Joakim Berndes

Bild: Privat

Samtidigt så behöver vi satsa mycket mer på havsbaserad vindkraft. Med mer havsbaserad vindkraft kan vi få en mycket större mängd vindkraft på plats samtidigt som vi slipper nyttja mark som annars skulle kunna användas till bostadsbyggande, företagsetableringar eller jordbruk.

Samtidigt måste man inse att det inte alltid blåser, och då behövs det en tillförlitlig energikälla som fungerar även om vindkraftverken inte blåser. Den energikällan är kärnkraft.

Kärnkraften är både stabil och koldioxidneutral samtidigt som den också är effektiv. Om företag vill etablera nya kärnkraftverk, bygga nya reaktorer eller återstarta nedlagda reaktorer ska inte politiker förhindra det, utan snarare uppmuntra det, så länge det sker på marknadsmässiga villkor.

Kärnkraft är dock en så pass viktig energikälla att man inte kan stanna där. Vi behöver höja effekten på befintliga kärnkraftverk så att vi kan få ut mer energi ur de kärnkraftverk som redan finns idag och samtidigt så behöver vi också möjliggöra för etableringen av nyare generationer av reaktorer så att kärnbränslet kan användas mycket längre innan det behöver förvaras.

Vad som framför allt behövs är att politiker från samtliga partier slutar bråka om vilket energislag vi ska fokusera på och istället inse att samtliga koldioxidneutrala energikällor behövs, oavsett om det är vindkraft eller kärnkraft.

Réka Tolnai, förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Stina Larsson, distriktsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan