AnnonsDestination Östersund

Därför besöker familjen anrika julmarknaden på Jamtli i Östersund varje år

Den 2-4 december slår Jamtli upp portarna till en av Sveriges mysigaste julmarknader. Traditionsenliga Julmarknad på Jamtli bjuder som vanligt på jullängtan i obeskrivligt vacker miljö.

– Vi älskar Julmarknaden på Jamtli. Den är genuin och mysig. Vi har varit på många marknader men stämningen på Jamtli är annorlunda, säger Nicole Engevi som besöker marknaden varje år med sin familj.

Nicole Engevi, sambon Simon Brunner och barnen Gaia, Odd och Ask besöker Julmarknaden på Jamtli varje år.

Mer än 200 utställare fyller i år de historiska gamla gårdarna och hela familjen kan njuta av lokalproducerad mat, värma sig vid de sprakande eldarna, lyssna till körsång, åka häst och släde och köpa handgjorda julklappar.

– Jamtli representerar så mycket kulturarv och marknaden är viktig för många. Att få blicka tillbaka till hur människor levde förr i tiden är inspirerande. Jamtli är en stor inspirationskälla i mitt konstnärliga arbete med naturmaterial, jag ägnar mig åt konsthantverk och hemslöjd både textilt och i trä. Barnen älskar marknaden och något de uppskattade extra mycket var när vi åkte med ångloket från Badhusparken till Jamtli. Det var stämningsfullt, säger Nicole.

Läs mer om julen i Östersund och se hela schemat här

Gaia, till höger i bild, ser fram emot årets julmarknad.

Nicole, sambon Sima Brunner och deras tre barn, Gaia, Odd och Ask är återkommande besökare på Jamtli. Innan de flyttade hem till Jämtland åkte de hit bara för julmarknaden. Sima kommer ursprungligen från Schweiz men är uppvuxen i Jämtland och Nicole har sina rötter i den norrländska naturen. De träffades i Östersund och bodde därefter under många år i Uppsala, men bestämde sig för att flytta tillbaka norrut igen för tre år sedan.

Vi längtar till marknaden och det är speciellt med alla människor som möts

Dottern Gaia ser fram emot årets julmarknad och berättar att hon gillar det mesta på Jamtli. Sonen Odd minns att han skrev en önskelista en gång och lämnade in till tomten på Jamtli. Önskningen gick i uppfyllelse när hunden Yrja kom till familjen. 

– Vi längtar till marknaden och det är speciellt med alla människor som möts. Alla är laddade och förväntansfulla inför adventstider och det brukar bli en fin stämning, säger Nicole.

Julstämning i Östersund – se alla aktiviteter och allt som händer i Östersund i juletid här

Missa inte att lämna in önskelistan till tomten på Julmarknaden på Jamtli.

Fler marknader att besöka i juletid är Marknad i Advent på Lon 26–27 november och Julmarknad på Kyrkås Kulturgård 17–18 december.

Anna Borg på Turistcenter i Östersund tipsar om att följa med på en av årets guidade julvandringar som går 10 och 17 december. Från mitten av november kör M/S Thomée julkryssningar på Storsjön med klassiskt julbord. Vill du äta julbord och samtidigt ta dig en svängom kan du boka in dig på Norrlands största dansgala den 10 december som i år går på klassisk dansmark, Folkets Hus. På dansbandscenen står Lasse Stefanz, Streaplers och Jannez för musiken.

– För den som vill kombinera julshopping med julbord och show kan vi tipsa om Christmas Gold och Patriks Combo på Hotell Gamla Teatern, säger Anna Borg på Turistcenter i Östersund.

Se hela kalendern över julens evenemang i Östersund här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Ljusnans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan