Annons

Annons

Annons

Insändare
Vargpopulationen i Sverige är för liten för att vara livskraftig

Signaturen Djurrättsaktivist svarar på insändaren 290 vargar måste skjutas, Ljusnan 2 november.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

290 vargar måste skjutas enligt Björn Olanders som säger att det stora problemet är fortfarande att alla vargkramare, djuraktivister och veganer inte har läst biologi och därför inte har förstått hur naturen fungerar.

"För en population så avgränsad som den skandinaviska krävs det 2 000 vargar för att säkerställa långsiktig överlevnad", skriver signaturen Djurrättsaktivist.

Bild: TT

Annons

Det är djuret människan som inte förstår hur naturen fungerar. Björn nämner ju självt: Längst upp i trofinivåerna finns de fyra rovdjuren och överst människan – som är det "värsta" rovdjuret. Håller med.

De flesta forskare är överens om att vargpopulationen i Sverige är för liten för att vara långsiktigt livskraftig. För en population så avgränsad som den skandinaviska krävs det 2 000 vargar för att säkerställa långsiktig överlevnad. Vidare tar inte förvaltningen alls hänsyn till de positiva effekter som vargen har, till exempel minskade trafikolyckor och skapandet av en livskraftigare älgstam genom att ta de svagaste djuren, i motsats till människan som skjuter de kraftfullaste djuren och sedan klagar på att älgstammen försvagas. Tyvärr är den här licensjakten bara en effekt av vissa särintressens påverkan på våra politiker och myndigheter.

Annons

Det är inte rovdjuren som är terrorister utan människorna som förstör, och våldför sig på allt som kommer i deras väg. Sprängningar, mord, terror, krig dödsskjutningar, skogsskövlingar – listan kan göras lång. Så varför publiceras inte kommentarer om dessa hemskheter? Nu är det ju så att de flesta djurarter har funnits bra mycket längre på detta klot än vad människosläktet har. Vargen har funnits naturligt i Sverige sedan istiden, och alla levande varelser har lika stort berättigande på detta klot som vad du och jag har. Så det är upp till djuruppfödare och boskapsskötare att se till att deras djur förvaras på ett säkert sätt.

Hur länge ska jägarna tillåtas att bestämma vad som är rätt och fel i naturen?

Annons

Det vilar ett romantiskt och egoistiskt skimmer över jakten kopplat till stora ekonomiska intressen inom vapenlobbyn. Dödandet av oskyldiga djur har inget berättigande i ett etiskt och moraliskt samhälle. Djuren har lika stor rätt till ett värdigt liv på detta klot som vad djuret människan har. Det är ju de senare som terroriserar, förstör och demolerar allt som kommer i vår väg på detta klot.

Djurrättsaktivist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan