Annons

Annons

Annons

Röstkuppen i fullmäktige

Debatt
Replik: Röstkuppen ett misslyckande för demokratin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Andreas Sandsgård (KD)

Annons

Man må tycka vad man vill om Sverigedemokraterna och deras representanter.

Det är ett kontroversiellt parti, med företrädare som i många fall har en förmåga att uttrycka sig opassande. Det betyder dock inte att det alltid är befogat att kritisera representanterna och deras handlingar.

Du, Lilian, har en vana att systematiskt klanka ner på Jonatan Hölzgen och hans parti, så att kritiken skulle komma även denna gång var väntat. Men det som retar upp mig och får mig att skriva denna replik, är bristen på logiskt tänkande samt argumentationen i din text.

Du börjar med att kritisera Hölzgens ordval under fullmäktige och går sedan snabbt vidare till att raljera kring valet av andre vice talman i riksdagen. I stället skulle du behövt förtydliga vad som var så ”djupt olyckligt och felaktigt” med hans ordval?

Annons

Läs ledaren: Försåtlig taktik att dra demokratikortet, SD!

Annons

Han menar att de demokratiska spelreglerna sätts ur spel när majoriteten väljer vilka som skall företräda oppositionen. Det är vi många som håller med honom om. Hur skulle världen se ut om alla valde sin egen jury, revisor och granskare? Än värre är ditt tips att ”spela det politiska spelet i förväg så att en majoritet för kandidaten säkras”.

Hur ska ett oppositionsparti lyckas med det? Det blir en omöjlighet om majoriteten väljer att rösta, deras totala antal ledamöter är ju fler. Det är på grund av detta faktum som vi bör följa praxis. I en liberal representativ demokrati ska den största samansättningen inom oppositionen fritt kunna välja vem som utses till andre vice ordförande.

Att det finns en norm går enligt mig inte att förneka. De kraftiga reaktionerna efter måndagens kupp, intygar dessutom det otroligt oetiska i förfarandet. Det är inte enbart SD som upprörs av att majoriteten blandade sig i valet av andre vice ordförande förra måndagen.

Vi är således många fler än bara Sverigedemokraterna och Jonatan som anser att detta är en odemokratisk röstkupp och något som inte hör hemma i en liberal demokrati

Vi kristdemokrater är oerhört besvikna och bekymrade. Likaså har företrädare från Liberalerna, Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet påtalat det felaktiga i att majoriteten blandade sig i omröstningen. Även Oskar Myrberg (BP) tog avstånd till situationen med orden; ”I princip ogillar jag det […] det är alltid att föredra att oppositionen väljer sina egna representanter.”

Annons

Annons

Vi är således många fler än bara Sverigedemokraterna och Jonatan som anser att detta är en odemokratisk röstkupp och något som inte hör hemma i en liberal demokrati. Är vårt ställningstagande också djupt olyckligt?

Så Lilian, om du i stället försökte se situationen för vad den är – dvs. se bortom partifärger och utan förbestämt förakt, så borde också du förstå att det som skett inte är rätt och riktigt. För oavsett vad man anser om olika partier eller invalda politiker så är tillvägagångssättet ett misslyckande för demokratin.

Andreas Sandsgård, Gruppledare för Kristdemokraterna i Bollnäs

Svar direkt:

Det är bra att du, Andreas oroar dig för demokratin. Det vore också klädsamt om du och dina kamrater satte oron i relation till den sakpolitik som SD tänker föra. Högerns normalisering av SD är inte min, inte heller allas. Du får läsa vad såväl intervjuade statsvetare som presidieproffset Kenneth Nilshem säger om praxis och lag om du inte vill lyssna på mig. Om oppositionen enats om en kandidat till presidiet hade det säkert gått bättre, så lite hyckleri är det från Bollnäspartiets sida. Men det går förmodligen bättre vid valet av oppositionsråd. Det torde vara huvudsaken för Jonatan Hölzgen (SD). Att jag systematiskt skulle klanka ner på honom var för övrigt en fantastisk överdrift eftersom det här var första gången. Och då med enda syftet att påpeka att det inte är en demokratisk fara att ledamöter röstar efter övertygelse i en sluten omröstning. Är man missnöjd med utfallet måste man göra om hela förfarandet.

Lilian Sjölund, pol.red

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan