Annons

Annons

Annons

Renoveringen av Gästis

Debatt
Replik: "Erfarenheten gör mig inte intresserad av att sälja Gästisbacken"

Håkan Englund (S) svarar Lilian Sjölund om Gästisbacken i Ovanåkers kommun.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunstyrelsens ordförande i Ovanåker, Håkan Englund (S).

Bild: Tobias Svensson

Annons

Jag vill gärna lämna några reflektioner på Lilian Sjölunds ledare kring Gästisbacken. Jag delar din principiella grundinställning. Kommunen ska inte äga eller driva ett hotell.

Kommunen ska ta ansvar för den grundläggande tryggheten som förskola, skola, äldreomsorg, kultur och fritid för framförallt barn och ungdomar, bibliotek och en del annat som vatten och avlopp mm. Men kommunen har också ett ansvar för samhällsutvecklingen i sitt område för sådant som till exempel bostäder, bra förutsättningar för företag och att människor ges stöd att klara sin egen försörjning genom utbildning eller arbete.

På 1990-talet när skogsmaskiner slutade att tillverkas i Alfta vågade kommunen ta det svåra beslutet att köpa en stor industrifastighet med förhoppningen att detta skulle rädda arbetstillfällen och skapa förutsättningar för framtida jobb.

Annons

Annons

Jag tror dock inte att detta sker utan insatser från det offentliga.

Min bestämda uppfattning är att besöksnäringen i Ovanåker har stora utsikter att växa och bli en än mer betydelsefull faktor för arbetstillfällen och även för möjligheterna att bo och leva i Ovanåker i framtiden. Jag tror dock inte att detta sker utan insatser från det offentliga.

Läs ledaren: Kommunen ska inte äga hotell – inte heller hindra fri företagsamhet

Vi, det vill säga både kommun, region och länsstyrelsen, behöver göra insatser för att ge besöksnäringen en möjlighet att utvecklas och stärkas. Vi behöver bli ännu bättre på att ta emot besökare, att erbjuda dem som kommer till oss fantastiska upplevelser. Vad kan då kommunen göra i detta sammanhang? Precis som vi vågade på 1990-talet så kan vi om vi vågar satsa på den infrastruktur för besöksnäringen som vi kan påverka.

Gästisbacken i Alfta.

Ovanåkers kommun äger ett hotell med historiska anor. Vi kan se till att detta hotell ges förutsättningar att dels ta emot fler gäster (i dag får turistbussen eller konferensen lägga halva gruppen på annat ställe), dels ha en standard både på rum, toaletter och kök som krävs för att vara ett lockande alternativ för gäster. Detta borde inte vara särskilt svårt att fatta beslut om och då särskilt inte som vi vet att många företag i kommunen ser det som angeläget att det finns i vart fall ett bra hotell i kommunen.

Annons

Annons

Som bekant har kommunen sålt ett hotell för två kronor relativt nyligen med förhoppningen att det skulle ge möjlighet för hotellet i Edsbyn att utvecklas. Ännu så länge så är erfarenheten från den försäljningen inget som gör mig intresserad av att sälja även Gästisbacken.

Besöksnäringen i Ovanåker har idag inte den styrka och ekonomiska förutsättningar som gör att  det skulle finnas en grund för en enskild näringsidkare att dels köpa Gästisbacken och sedan lägga drygt 10 miljoner på en helt nödvändig renovering. Så Lilian. Jag delar din grundinställning men som ansvarig för kommunens utveckling (i varje fall året ut) så känner jag mig övertygad om att kommunen måste ta sitt ansvar beträffande Gästisbacken. För besökare som vill komma till Ovanåker och för våra företag.

Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande Ovanåker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan