Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Jussi Björling, operasångare och hälsing

Detta är en läsartext.

En av vårt lands mest älskade konstnärer, opersångaren Jussi Björling, död 1960 vid 49 års ålder, presenterades för Senioruniversitet av Stefan Olmårs.

Som sekreterare i Jussi Björlingsällskapet har han kontakter över hela världen och har lärt känna spännande personer. Han gav oss en initierad, personlig och intagande berättelse om sin väg in i operans värld.

Jussi Björling hälsing? Ja, faderns och moderns släkt var hälsingar, men Jussi växte upp i Dalarna, när han inte från tidig ålder som goss-sopran turnerade med sina bröder under faderns stränga ledning.

Jussi Björling sjunger på Skansen. Foto: TT

Annons

I min barndom fanns inte tv och bara en radiokanal. Ett stående inslag där var Grammofontimmen klockan 18. Ofta spelades då en skiva med Jussi. Jag minns ännu hur något inom mig redan då sattes i stark rörelse när jag hörde hans röst. Samma känsla infinner sig fortfarande, oberoende av vilken genre han sjunger i.

Annons

Vi fick höra Jussi sjunga populärmusikaliskt under namnet Erik Odde: "Säg mig godnatt". Den obeskrivligt vackra duetten mellan två mansröster ur Pärlfiskarna sjöngs med barytonen Robert Merrill. Alla tenorers paradnummer, "Nessun dorma" ur Turandot framfördes långsammare, och kanske därigenom mer suggestivt än någon annan lyckats med.

Vi fick även uppleva i bild en av operavärldens mest kända scener, den mellan Rodolfo och Mimi i La Bohème med "Så kall ni är om handen". Intressant är hans moitié, Renata Tebaldi, Maria Callas "rival", som visade sig ha en underbart fin röst. Här motbevisas också påståendet att Jussi Björling inte kunde agera på scenen. Han var väl inte de stora åthävornas man, men inlevelsen och rösten säger ändå det mesta!

Stefan Olmårs.

Bild: Therese Bonnevier

Stefan Olmårs har under åren följt personer som egentligt inte är intresserade av opera, men som älskar Jussi. Joan Baez fick han ledsaga till dåvarande Jussi Björlingmuséet i Borlänge och till graven vid Stora Tuna kyrka. Ett citat från Joan Baez när hon lyssnar till Tonerna av Sjöberg säger egentligen allt om Jussis konstnärskap: "Jag känner tårarna i hans röst, även om jag inte förstår".

Annons

Jussi Björling betraktas fortfarande som den främste bland tenorer Det är svårt för en amatör att beskriva vad som drabbar en så starkt i hans röst.. Vi som älskar denna musik kan inte nog tacka Jussi Björlingsällskapet och Stefan Olmårs för att de håller liv i denna musikskatt. Heder och ära åt dem! Känslan och värmen i Jussis röst griper ännu starkt en nutida publik. Tack för inblicken vi fick!

Christina Berg Tylöskog

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan