Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Kulturarvsdag för högstadiet i Edsbyn

Dagen bjöd på strålande solsken när 80 intresserade högstadieelever i klass 9A-9D från Celsiusskolan i Edsbyn besökte Långheds bygdeförening.

Detta är en läsartext.

Det var ett initiativ från projektet Kulturarv längs Hässjaån i Långhed som har som målsättning att tillgängliggöra och sprida kunskap om vårt rika kulturarv och öka förståelsen kring hur samhällsutvecklingen har varit utifrån vatten.

Vid Hässjaån visade Alfta fiskevårdsområdesförening och Sportfiskarna exempel på vad som finns i vattnet i Hässjaån och vad man ska tänka på för att lyckas med sitt fiske. Vatten är en viktig del i Biosfärområde Voxnadalen likväl som i projektet i Långhed.

Vid Hökens smedja visade smeden Thomas Johansson hur man smider en vacker krok att hänga kläder på och några elever fick även prova på hantverket.

Eleverna anländer med buss från Edsbyn och välkomnas till Långhed för en härlig kulturdag.

Annons

Annons

Karl Erik Johansson, med mångårig erfarenhet av kolmilor, visade hur man bygger en kolmila och demonstrerade även hur äkta hälsingetjära producerades i en liten tjärfabrik.

Ovanåkers kommun deltog i denna viktiga dag och på bygdegården fick eleverna kontakt med arbetsmarknadsenheten som verkligen vill möta dagens unga. Kent, Stefan, Dagmara och Maria samtalade med eleverna kring hur viktigt det är att vara engagerad för att lyckas på en tuff arbetsmarknad. Eleverna fick möjlighet att tänka till kring framtida utbildning och yrkesval utifrån framtidens behov som presenterades.

Hässjaån bjuder in till fiske men det gäller att veta hur vi nyttjar vattendragen så fisken trivs. Här delas kunskap!

Vid världsarvsgården, Jon-Lars, fick eleverna känna storheten i denna magnifika mangårdsbyggnad. Lärare och elever tog bilder av byggnaden som sedan kommer att användas i ett bildarbete på skolan.

Till lunch så blev det mysigt häng vid bygdegården. Några av eleverna hann besöka Hälgeparken och spela lite fotboll på Långheds IP. Eleverna uppskattade Majeda och Jamals vedugnsgräddade pizzor som med sina ljuvliga dofter skapade stor aptit. Ett glatt gäng volontärer servade vid bygdegården denna dag och trivdes med de engagerade eleverna.

Lunch behövs en aktiv dag som denna och i dag bjöds det på vedugnsgräddad pizza av ett gäng glada volontärer.

Annons

Projektet som döpts till Kulturarv längs Hässjaån pågår under drygt tre år och finansieras av medel från Jordbruksverkets leaderprojekt. Lennart Holm är projektledare och efter dagen uttryckte han stor glädje och vill mer än gärna att andra elever ges möjlighet att komma till Långhed. Kontakt oss för vidare information. Stort tack till Ovanåkers kommun, fiskevårdsföreningen, Sportfiskarna, Biosfärområde Voxnadalen och världsarvsgården Jon-Lars för att ni kunde och ville vara med och skapa denna värdefulla dag.

Annons

Margareta Englund

En härlig dag där elever, lärare, föreläsare, projektledare och volontärer trivdes i i Långhed solskenet!

Världsarvsgården Jon-Lars som ligger 400 meter fr bygdegården besöktes och fotograferades inför kommande skoljobb.

Pizza bakades det mycket av denna dag i Långhed.

Här vid kolmilan som vi nyss har tillverkat kol i så fick eleverna hör om just kolning men även om hur tjära tillverkas. Karl-Erik Johansson var ciceronen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan