Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Replik: Hur kvalificerar man sig in i välfärden?

A E Jonsson svarar på insändaren Medborgarskapets betydelse för vård, Ljusnan 29 juli.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"När jag läste inlägget från regionens SD-ledamöter fick jag en mycket obehaglig känsla av det främlingshat som framkommer", skriver A E Jonsson.

Bild: Isabell Höjman/TT

Annons

Läs även: Medborgarskapets betydelse för vård i Sverige

När jag läste inlägget från regionens SD-ledamöter fick jag en mycket obehaglig känsla av det främlingshat som framkommer. Att ge uttryck för att det är både orimligt och omöjligt att ge alla människor i hela världen obegränsad tillgång till svensk sjukvård är helt onödigt, då det inte förekommer, och det enda ni vill föra fram med det är en förvanskning av sanningen.

Annons

Annons

Det vore dock intressant att få veta hur ett väl avvägt och anpassat regelverk för tillgång till vård ska se ut. Vem ska bestämma villkoren och vem ska övervaka att det efterföljs?

Ni anser att vuxna med både tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd har rätt till endast akutvård. Då är min fråga: Hur gör ni med personer som haft permanent uppehållstillstånd sedan många år tillbaka? Hur hanterar ni dem som arbetar och betalar skatt? Vem ska övervaka alla invandrade svenskar och avgöra om de har rätt till vård eller inte?

Hur kvalificerar man sig in i välfärden? Vilka kriterier har ni satt upp för det? Vem ska avgöra om en person kvalificerar sig?

Vilka räknas till icke-medborgare? Tacksam för ett klargörande.

Om ni vill minska den ekonomiska belastningen för sjukvården så kan ni börja med att avskaffa den kostnad som politikerna står för i regionerna liksom kostnaden för den administrativa delen, som växt in absurdum oavsett politisk styrning i landets olika regioner.

A E Jonsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan