Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Lättläst politik behövs – för ökat valdeltagande och stärkt demokrati

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nu har partierna i Gävleborg formulerat de lokala valprogrammen inför årets valrörelse. Men kommer alla väljare att förstå vad partierna vill? Som folkbildare uppmanar vi samtliga partier i Gävleborg att ta fram sina lokala valprogram på lättläst text och därmed nå fler väljare.

En stor undersökning i OECD-länderna konstaterar att nästan var 10:e person (13 procent) behöver lättlästa texter för att förstå. Till det finns ett behov av mer lättläst politisk information då nästan hälften av medborgarna kan betraktas som icke goda läsare, det vill säga kan inte läsa en längre nyhetstext i tidningen, sammanfatta innehållet och dra slutsatser av det.

Lokala partier som ställer upp i kommunvalet i höst bör ta fram sitt valprogram på lättläst svenska, så att fler kan ta till sig budskapen, anser Studieförbundet Vuxenskolan.

Annons

Annons

Partiernas nationella valprogram finns ofta i en lättläst version men det räcker inte för att väljarna ska förstå vad partiet vill i den kommunala politiken. I valet 2018 fanns försvinnande få exempel på lokala valprogram på lättläst svenska. Frågan blir än mer angelägen när det gäller personer inom LSS, till exempel personer med intellektuell funktionsnedsättning. För den gruppen är majoriteten av de vardagliga frågorna kommunens ansvar. Då är det högst rimligt att de politiska förslagen finns på lättläst, så att väljarna kan bilda sig en uppfattning och göra väl övervägda val när de ska rösta.

Att inte förstå vad politikerna säger och vad partierna vill är ett av de vanligaste skälen till att bara fyra av tio människor med intellektuell funktionsnedsättning röstar. Det är ett stort demokratiglapp, särskilt då det är människor som i högre grad än många andra är beroende av politiska beslut och av myndighetsutövning.

Studieförbundet Vuxenskolan vill göra valet och politiken tillgängligt för fler människor. Det är en viktig folkbildande uppgift att minska demokratiglappet.

Därför genomför vi Mitt Val i samarbete med kommuner över hela landet. Via studiecirklar på lättläst får deltagarna kunskap om demokrati, politik och val, de övar sig i att rösta och har en dialog med lokala partier. Och det fungerar: över 80 procent av de som deltog i Mitt Val 2018 gick och röstade.

Annons

Vi erbjuder onlinestudiecirkeln Bli en lättläst politiker, som ger politiker kunskaper och tips för att beskriva partiets politik så att fler förstår. Studiecirkeln är gratis och ligger öppen på vår hemsida.

För ett ökat valdeltagande och en stärkt demokrati uppmanar vi samtliga partier i Gävleborg att ta fram sina viktigaste punkter i valprogrammet på lättläst. Låt oss tillsammans minska demokratiglappet och göra valrörelsen 2022 till den mest tillgängliga någonsin.

Agneta Wiklund Hedberg, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan