Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
Superlokal musik med artister från Utomskogen blev uppskattat

Det stora arrangemanget Musik vid Ljusnan har ju upphört, men vi i byarna i Utomskogen kör vidare, men nu under namnet "Musik i Utomskogen".

Detta är en läsartext.

Nya skylten som Dick Bewarp tillverkat visas upp av Börje Norfelt och Ingvar Persson. Foto: Bosse Johansson.

Annons

Utomskogen ligger i Bollnäs kommuns nordöstra hörn och är ett samlingsnamn för tio småbyar med totalt 275 invånare.

Det är en mycket aktiv bygd med massor av olika aktiviteter för sina medborgare, där föreningen Utomskogens bygdegårdsförening är drivande.

Nyligen arrangerades en musikkväll där endast spelemän som har anknytning till bygden fick medverka. Varenda stol i lokalen var upptagen. Kvällen började invigning av det nya namnet på före detta Bogårdens föreningshus – som från och med nu ska heta Utomskogens bygdegård. Fastigheten har också fått en ny fin skylt som sitter på väggen mot landsvägen, tillverkad av den så kallade "Cowboymannen i Stugun", känd från tv.

Annons

Annons

Efter invigningen tog Tor Jonsson till orda och höll i tågordningen, med att presentera alla artister, jag kallar dem för artister för att det är precis vad dom är. Jag tänker inte skriva några namn på någon, det skulle bli alldeles för långt, men jag kan berätta att det totalt var 23 personer som stod på scenen.

En av artisterna är världsmästare på sitt instrument och tre av dem är riksspelmän. De övriga går heller inte av för hackor; dansbandsmusiker, trubadurer, musiklärare och underhållare i allmänhet.

Åldersspannet på musikanterna sträckte sig från 15 till drygt 80 år. Det var helt enkelt en musikunderhållning av hög klass, som höll på i nästan fyra timmar.

Med tanke på kopplingen till Utomskogen tog inte artisterna en enda krona för sin medverkan, och den fina kakbuffen stod bygdens fantastiska kvinnor för. Det var sex sorters bröd och kakor som erbjöds till kaffet.

Kvällen bidrog med en rejäl slant till kassan, vilket i och för sig behövdes med tanke på coronpandemin.

Ni som är nyfikna på Utomskogens historia är välkomna till bygdegården första söndagen i månaden, då vi för det mesta har en guidad tur i bygden.

Ingvar Persson

Annons

Annons

Till toppen av sidan