Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Treåringen inte hittad – så fortsätter sökandet: "Prioriterat ärende"

En stor sökinsats pågår efter en treårig pojke som försvunnit från sin bostad i Ljusne, Söderhamn.

Förutom räddningstjänst är även sjöräddningen, Fjällräddarna och kustbevakningen inkopplade.

Vid midnatt hade även Missing People samling vid Ljusneborg för att dra igång en akut sökinsats.

Text: 

Bild: Amanda Bodin

Annons

Larmet kom in vid kvart över fem på onsdagseftermiddagen.

En treårig pojke ska ha lämnat sin bostad i Ljusne vid femtiden, och därefter inte återfunnits.

En stor sökinsats har sedan dess pågått, där både räddningstjänst, polis, kustbevakningen och sjöräddningen är inkopplade.

– Vi kunde frigöra mycket resurser och styra över hit väldigt snabbt i och med School's Out som pågår just nu, sade Pär Palm, larmbefäl vid räddningstjänsten i anslutning till försvinnandet.

Barnets vårdnadshavare ska ha varit den som larmat SOS, uppger räddningstjänsten.

Larmet kom in som en misstänkt drunkning, men det finns i nuläget ingenting som tyder på att barnet ska ha gått i vattnet.

– Men adressen där personen försvann i från ligger i anslutning till vattnet, så det är en av många saker vi tar höjd för, säger Pär Palm och fortsätter:

Annons

Annons

– Personen kan ju vara precis var som helst.

Vid sjutiden på onsdagskvällen är barnet fortfarande inte återfunnen. Det finns inga spår efter pojken, och sökandet fortsätter febrilt.

– Vi inledde med att söka i anslutning till, och i bostaden, och har sedan dess utökat sökandet, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson vid region Mitt.

Polisen har även inlett en så kallad särskild händelse.

– Det innebär att vi på ett enklare sätt kan ta resurser i anspråk, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Eftersom det rör sig om ett mindre barn som försvunnit är tiden knapp. Polisen väljer därför att gå ut med ett signalement på pojken – som vid tiden för försvinnandet ska ha burit blöja och en blå t-shirt.

– Vi väljer att gå ut brett eftersom barnet är så pass ungt. Det är viktigt att vi hittar honom så fort som möjligt nu, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Vid halv nio-tiden har polisen begärt förstärkning av en helikopter som kan bistå från luften i sökandet.

Man planerar även att utöka sökområdet ytterligare.

– Sedan vet jag inte exakt var just nu, men vi kommer att fortsätta under kvällen. Vi gör ju nya bedömningar hela tiden kring hur och var vi ska söka, baserat på till exempel tips som kommer in och liknande.

Vädret är inte det bästa. Dimman är påtaglig och det är fuktigt i luften. Exakt hur sökandet kommer se ut under natten beror på.

– Vi hade en helikopter på väg, men den fick vända på grund av vädret. Den kommer att ansluta, men när vet inte jag, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen.

Annons

Vid midnatt höll Missing People information i Ljusneborg för att sedan dra igång en akut sökinsats där frivilliga delades upp i olika grupper.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Vid midnatt drog Missing People igång en aktiv sökinsats. Enligt Kurirens reporter på plats var parkeringen vid Ljusneborg full med bilar.

– Dessutom är även Fjällräddarna på väg, klargör Thalberg.

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av försvinnandet, som till exempel innebär att specialkompetens och fler resurser har kallats in för att delta i insatsen.

Polisen är även angelägen om tips från allmänheten och ber alla som kan ha sett eller hört något som leder till att barnet hittas, att kontakta 114 14. Rör det sig i stället om en nödsituation ringer du 112.

Under tidiga torsdagsmorgonen fanns inga misstankar om något brott i samband med händelsen.

– Nej, vi har inga konkreta misstankar. Sökande har under natten fortlöpt med samma kapacitet och kommer att fortgå under morgonen, säger Pierre Pelizzoli, RLC-befäl vid polisen.

Den treårige pojken bar blå tröja och blöjor vid försvinnandet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan