Under hela veckan har tunna bröd varit i fokus och det är många som bakat och njutit av gott bröd. Vuxenutbildningen för kockar har bakat och lagat mat liksom att det varit öppet bak för allmänheten och även en tunnbrödskurs med Nik Märak.

En gemytlig Vårmarknad tillika Tunnbrödsfestival i Långhed med fler knallar och besökare än någonsin tidigare. Foto: Anita Holm
Lördagen bjöd på fint väder och väldigt många besökare hittade till Långhed och trivdes. Det var 32 knallar som erbjöd många olika hantverk med allt från tunnbröd, sylt, saft, skinnarbeten till konstnären Erik Olof Wiklunds fina brickor. Erik var specialinbjuden för att färdigställa konstverket som skapats under våren och snart kommer en tidskapsel att sättas upp i taket i bygdegården och den får sedan öppnas på 200-årsjubileet av uppförandet av byggnaden, år 2104.
Annons
Annons

Världspremiär av filmen "Tunnbröd från hagen till magen" visades och det firades tillsammans med skådespelare, producenter och intresserade tittare. Foto: Anita Holm
Skådespelarna Liam, Melody och Fidel från filmen Tunnbröd från hagen till magen, medverkade vid världspremiären liksom bonden Roger och filmproducenterna Peter och Malin Hoelstad. Filmen visades tre gånger under dagen och det var många som kom in, tittade och applåderade filmen. Filmen kan nu hittas på Tunnbrödsakademin hemsida under fliken film där även en handledning finns för att ge inspiration kring hur filmen kan användas i undervisning för skolan eller kurser. Alla medverkande tackades för fint arbete och Rogers härliga kornmjöl lyftes upp ordentligt. Målet är att det framöver går att köpa pizza i vårt närområde bakat på lokalt odlat mjöl och att det går att köpa korntunnbröd!

Bagarstugan i Långhed bjuder på många möjligheter till möten där tunnbröd är fokus. Här Margareta Englund, avgående projektledare, Nik Märak från Tunnbrödsakademin samt Margareta Johansson, en glad volontär som trivs i Långhed. Foto: Anita Holm
Tunnbrödsakademin var också närvarande under Tunnbrödsfestivalen genom att Nik Märak bakade härligt tunnbröd i bagarstugan och då tillsammans med projektledaren Margareta Englund och volontären Margareta Johansson. Rogers kornmjöl blev ett krispigt och smakrikt tunnbröd.
Häst och vagn körde i byn och ett stopp var vid Smedjan där ett nytt projekt presenterades – Kulturarv längs Hässjaån. Projektledaren Lennart Holm berättade inspirerat tillsammans med Karl-Erik Johansson och snart drar aktiviteter i detta nya projekt igång för att levandegöra kulturarven längs den energivande Hässjaån.
Annons
Annons
Margareta Englund
Se fler bilder från dagen här:

Projektledaren Lennart Holm på första aktiviteten i det nya projektet Kulturarv längs Hässjaån. Foto: Anita Holm

Häst och vagntransport från bygdegården till smedjan med Andreas Iljegårds fina ekipage. Foto: Anita Holm

Kolbullar är också platta och goda! Kolbullar är en stor tradition vid sammankomster i Långhed. Närmast kameran Pär Hisved. Foto: Anita Holm

Sumeia sålde Sambusa på marknaden. Ett tunnt bröd som vikts ihop med fyllning och sedan friteras till en fantastisk somalisk pirog. Foto: Anita Holm

Hälge dök upp och gladde alla samtidigt som han bjöd in till filmpremiär! Foto: Anita Holm

Projektledaren Margareta Englund känner stor stolthet över filmen och dagens världspremiär. Foto: Anita Holm