Annons

Annons

Annons

krönikaÄlskade barn

Elin Woxlin
Älskade barn – eller?

Alexandra har kämpat i flera år för att bli gravid och har genomgått otaliga missfall och smärtsamma IVF-behandlingar.

Sara har valt att inte ha egna barn i sitt liv – men möts ofta av frågor och kommentarer om sitt val.

Sofie och Magnus har varit med om det allra värsta – att förlora ett barn. Deras lilla Zach föddes i vecka 22 och somnade in efter några dagar.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Längst ner i texten hittar du länkar till alla delar i serien Älskade barn.

Bild: Henrik Nyblad

Vi har startat vår artikelserie Älskade barn, där olika personer öppet och naket berättar om sina upplevelser, om sin kamp. Eller om sitt val att inte ha egna barn i sitt liv.

Barn påverkar oss alla. På ett eller annat sätt. För de flesta är det en naturlig och självklar tanke, att bilda sin egen familj. För andra är det lika naturligt att välja bort barn. Att välja sin egen frihet genom hela livet, att sätta sig själv i första rummet. Båda valen borde vara lika accepterade, men även om valet att inte skaffa barn har blivit vanligare så ses det fortfarande som lite udda.

Annons

Annons

Jag har precis passerat 40 och lever utan barn. Om det är frivilligt eller inte kan jag inte riktigt säga, men jag har i alla fall inte riktigt känt den där starka längtan efter barn, den som Alexandra beskriver i den här artikeln. Jag var länge övertygad om att barn inte var något för mig, att jag inte ville ha allt det där som följer med ett barn. Jag ville ha min frihet. Några år efter 30 ändrades kanske den inställningen något, men nu är jag där jag är och frågan är om det blir någon ändring på den fronten. Jag är dock fullständigt övertygad om att livet kan bli så himla bra, vilket val man än väljer att göra. Och för det valet förtjänar man alltid respekt.

Och att "skaffa barn" är inget man gör bara så där. Det går liksom inte att lägga en beställning så kommer leveransen garanterat efter nio månader. För vissa är det en längtan som stannar vid just det och en kamp som kanske aldrig vinns. För andra händer det fruktansvärda och barnet blir en ängel.

I den här serien vill vi prata om barn, på flera olika sätt. Vi börjar med Alexandra från Alfta som öppet berättar om sin och sin makes kamp för att bli gravida. Vi fortsätter med Sara som är övertygad om att barn inte är något för henne, och sedan får vi läsa om Sofie och Magnus som förlorade sin lilla Zach.

Annons

Annons

Vi vill gärna berätta fler historier. Om dig som skaffade barn när du var tonåring, eller om dig som har en jättestor familj med många barn – och trivs utmärkt med allt stök och stoj det för med sig. Eller om något helt annat. Bara det handlar om barn.

Har du en historia du vill dela med dig av? Hör av dig till vår reporter Therese Bonnevier på [email protected]

Läs alla delar i vår serie här:

14 maj: Alexandra, 33, har fått tio missfall – ger inte upp sin dröm:
"Vi kommer fortsätta kämpa"

21 maj: Sara, 33, om att inte vilja ha barn: "Faktiskt inte ett måste"

28 maj: När det värsta inträffar – Sofie och Magnus om att förlora ett barn

4 juni: Mikaela berättar om missfall och att vänta ett barn med två procents chans att överleva.

Klicka här för att komma till en lista med alla artiklar i serien

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan