Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
Storkoncernerna dränerar skolan på resurser

Debatten om vinstuttag i skolan går vidare – nu med en replik av Viveka Ståbi.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Frida Demervall är orolig för att retorik kring att skattepengar förs ut ur landet för lyxkonsumtion ska ”kleta av sig” på alla skolföretag.

Jag tycker det är bedrövligt att alla mindre och pedagogiskt betydelsefulla friskolor ska behöva kletas ner av dessa storkoncerner som dränerar skolan på resurser.

"Sverige är fortfarande det enda landet i världen där skattepengar går direkt in i skolkoncerner vars plikt är att göra största möjliga vinst", skriver insändarskribenten Viveka Ståbi.

I repliken till Marianne Sköld, som tar upp att miljardbelopp förs ut ur landet till lågskatteländer (bland annat lyxkonsumtion och finansiering av skolor i andra länder – svenska skolpengar!-) är huvudinvändningen att friskolor i glesbygdskommuner skulle drabbas av regeländringar.

Annons

Annons

Läs även: Friskolorna inga hotfulla utsugare – tar rollen på allvar

Inte katten är det de mindre skolorna som skulle få problem av begränsningar av vinstuttag! Vi har flera väl fungerande friskolor i vår kommun. Dem ska vi värna om men vi måste också kunna föra diskussionen på flera nivåer.

Under de senaste två åren har mer än var fjärde kommun betalat ut extra ersättning till fristående skolor – Eskilstuna till och med 3,5 miljoner till John Bauerskolornas konkursbo – för att den egna skolverksamheten har gått med underskott!

Kommunala skolor tappar elever – och skolpeng – till friskolor men står kvar med alla kostnader. Friskolor väljer själva var de ska etablera sig och hur många elever de ska ta emot. Det finns inga krav på samplanering med kommunen. Avkastningen på sina investeringar förbättrar koncernerna genom att hålla sig med billiga, outbildade lärare, minska lärartätheten och avstå från resurspersonal, skolbibliotek och annat som i onödan belastar bokslutet.

Visst kommer föräldrar och elever att känna oro inför regeländringar, men oroligt har det även varit för dem vars skola gått i konkurs och för dem som får jobba ikapp glädjebetyg.

Annons

Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans skriver: ”Skolkoncernerna ägs av före detta politiker, det sitter före detta politiker i styrelserna, före detta politiker jobbar som chefer i skolkoncernerna, före detta politiker äger företagen som bygger skolorna åt skolkoncernerna och före detta politiker jobbar som lobbyister med uppdrag att bevara den skolmarknad de själva en gång skapat.”

Alla försök att begränsa vinster i välfärden har motarbetats med näbbar och klor av – ni vet vilka – med lobbysupport av mycket resursstarka personer inom den företagsvärlden.

Det är dags för nuvarande och blivande riksdagsledamöter att göra något åt den här situationen!

Sverige är fortfarande det enda landet i världen där skattepengar går direkt in i skolkoncerner vars plikt är att göra största möjliga vinst.

Viveka Ståbi

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan