Annons

Annons

Annons

Annons

Hälsingtuna

Läsartext
Norden leder elbilsrevolutionen

Detta är en läsartext.

Elbilsföredrag.

Annons

”Norden leder elbilsrevolutionen” var rubriken på föreningen Norden Hudiksvall-Hälsinglands första evenemang 2022, denna gång förlagt till Hälsingtuna församlingshem.

Jörgen Bengtson, Kungsgården Långvind berättade med inlevelse om sina erfarenheter av elbilsanvändning och utvecklingen i de olika nordiska länderna.

Jörgen Bengtson har tillsammans med sin hustru Agneta kört mer än 200 000 kilometer med helelektriska bilar och är nu inne på sin tredje elbil. Han har långpendlat till Stockholm ett antal år och kunde ge oss erfarenheter som förvärvats under åren.

Annons

Annons

I början var antalet laddpunkter en begränsande faktor men med åren har detta avsevärt förbättrats. Som elbilsförare lär man sig också med åren att använda möjligheterna till laddning under exempelvis en fikapaus i bilåkandet.

Kapaciteten på batteriet är heller inte längre ett problem, däremot kan köbildning vid laddstationer ställa till det under exempelvis sportlov och semestrar. En lösning är att öka antalet supersnabbladdare så att laddtiden minskar.

Glädjande nog har även bensinmackarna upptäckt att lönsamheten på laddstationer är mycket bättre än att sälja fossila drivmedel. Då utnyttjas även mackarna övriga service mer.

I Norden är Norge utan konkurrens ledande på nyförsäljning av laddbara bilar. Lägre skatt på bilförsäljning samt favoriserad parkering och vägtillgång har drivit på. Endast ”dumma” norrmän köper fossilbilar. Sverige och Island följer medan Danmark och Finland har varit mer avvaktande.

Sverige kommer under 2022 troligen uppnå fler sålda laddbara elbilar än fossilbilar i nyförsäljning. Förutom betydligt lägre drivmedelskostnad är kostnad för service, skatt med mera också lägre till elbilens fördel. Även andrahandsvärdet är högra än fossilbilens.

Nackdelen är högre inköpspris men sett över hela livscykeln är elbilen billigare vid en korrekt jämförelse. Detta gäller även belastningen på miljön som är huvudmotiv för de flesta att övergå till elbil.

Annons

Evenemanget inleddes som vanligt med Café Norden med fika. Deltagarna var alla placerade enligt FHM:s instruktioner. Nästa evenemang i februari kommer att annonseras i press och på hemsidan.

Gunnar Grenholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan