Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Insändare
INSÄNDARE: Svenska kyrkan och pride

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I dagarna pågår Pride i Stockholm. Ett evenemang för mångfald och kärlek. Ett evenemang som konservativa och högerextrema tycker är ett bögjippo och vänsterextremt.

Tvärtom vill jag säga, pride är inte för homosexuella, inte enbart, pride är för alla oavsett vem man älskar. Pride handlar om att visa att man står upp för allas lika värde och för mångfald.

Annons

Det vill säga, pride pratar om kärlek till din nästa och om mångfald. Precis som Kristus egna budskap som också handlar om kärlek och solidaritet.

Annons

Lars B Andersson, ViSK, Vänstern i Svenska kyrkan, kandidat till kyrkofullmäktige i Bollnäs

Bild: Lukas Henningsson

Därför är det också viktigt att Svenska kyrkan är engagerad i pride och visar sitt stöd för kärlek och mångfald. Och så sker idag på de flesta håll, våra biskopar engagerar sig i och för pride.

Men som sagt inte alla församlingarna. Och vad värre är att det finns präster som vägrar viga samkönade som vill få sin kärlek bekräftad. Att vägra någon att få befästa sin kärlek till sin partner är knappast ett kristet ställningstagande. Förvisso får kyrkoherden i en församling inte neka samkönade att viga sig i kyrkan, utan då ska kyrkoherden utse en präst som vill och kan göra det.

Pride handlar som sagt om kärlek och mångfald i ett öppet och tolerant samhälle, precis som ju kyrkan predikar ett kärleksbudskap och öppenhet samt mångfald och tolerans. Precis som Kristus gjorde när han vandrade på denna jord för två tusen år sedan och sedan sände ut lärjungarna att sprida hans budskap för världen och göra alla människor till lärjungar.

Viktigt att denna öppenhet försvaras framförallt nu när främlingsfientliga krafter försöker kidnappa kyrkan och göra den till något den aldrig varit, Paulus gjorde ingen skillnad på människor "Nu finns inte jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus”.

Annons

Annons

ViSK, Vänstern i Svenska Kyrkan, vill att kyrkan fortsatt ska vara öppen och tolerant och fylld med kärlek till vår nästa oavsett vem man är. Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig. säger Kristus.

Lars B Andersson, ViSK, kandidat till kyrkofullmäktige i Bollnäs

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan