Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: Tröttsam och felriktad debatt om kärnkraften

Att krampaktigt hålla fast vid en kärnkraftsdebatt som i bästa fall kan leverera nya verk om 15-20 år får bara till effekt att vi låser in oss i nuvarande system med dess problem ytterligare decennier framåt, skriver två centerpartister i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De senaste veckornas energidebatt har återigen handlat om kärnkraftens vara eller icke vara. Inget kunde vara mer tröttsamt eller felriktat. Debatten utgår från om vi har eller inte har för lite el i Sverige, då är det inte konstigt att diskussionens fokus landar fel, eftersom det råder kapacitetsbrist och inte effektbrist i Sverige. Problemet är alltså att elen inte når dit den behövs, inte att det finns för lite el.

"De senaste veckornas energidebatt har återigen handlat om kärnkraftens vara eller icke vara. Inget kunde vara mer tröttsamt eller felriktat."

Bild: TT

Däremot har priserna ökat. Det beror på att det varit kallt och många värmer sina hem mer med el, vindkraften har inte levererat fullt ut och viss kärnkraft har haft problem. Allt detta har lett till en debatt om mer kärnkraft eller mer förnybart. Trots att båda delar varit upphov till problematiken. Det är dock bekvämt för trötta partier som inte orkar se problemen som finns på systemnivå att falla tillbaka i en kärnkraftsdebatt.

Annons

Annons

Sanningen är att de lösningar som verkligen skulle göra skillnad här och nu är helt andra. Vi har ett flertal olika verktyg att tillgå som inte handlar om ökad produktion. Här har Centerpartiet lagt fram ett antal olika förslag som fokuserar på lösningar snarare än att skruva upp tonläget än mer i debatten.

För det första finns det en enorm potential kvar att energieffektivisera. Vi har inte problem konstant i elsystemet utan bara de få timmarna när vi använder som mest el. Bara i hushållssektorn går det att kapa användningen med 25 procent med energieffektiviseringsåtgärder. Vi vill därför att det gröna avdrag som infördes vid årsskiftet ska vidgas till att gälla både energieffektivisering och lösningar för smarta hem.

För det andra vill vi öka överföringskapaciteten. Det finns gott om kraft i norra Sverige som inte kan föras vidare söderut, eftersom näten är för gamla och dåliga. Att bygga ut näten, och således överföringskapaciteten, blir också viktig när norra Sverige framöver får mer industri, för att kunna minska behovet av vattenkraft där när det blåser mycket i hela Sverige.

För det tredje vill vi öka satsningarna på lagring i både batterier, vätgas och i vattenkraftens magasin. Det gör att vi kan minska behovet av extra produktion eller import när systemet är som mest ansträngt.

Annons

Det här är frågor som gör skillnad på riktigt, som går att införa med kort varsel och som vi nu lägger fram för att få ett slut på en debatt som inte leder någonstans. Att krampaktigt hålla fast vid en kärnkraftsdebatt som i bästa fall kan leverera nya verk om 15-20 år får bara till effekt att vi låser in oss i nuvarande system med dess problem ytterligare decennier framåt. Låt oss i stället se på lösningarna som finns och låt oss agera här och nu.

Rickard Nordin, Centerpartiet, klimat- och energipolitisk talesperson

Caroline Schmidt, Centerpartiet, hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan