Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

HT:s nya reportergrupp fångar de lokala frågorna: "Det viktigaste är hur människor påverkas"

Karin Bylund, Lovisa Hassner, Magnus Sjöborg och Erik Strömberg. Det är HT:s nya samhällsgrupp som nu sätter mer fokus på att granska och skildra det politiska livet i Hudiksvall och Nordanstig och vad som händer i samhället helt nära oss.

Text: 

Erik Strömberg, Magnus Sjöborg, Lovisa Hassner och Karin Bylund, ingår i HT:s nybildade samhällsgrupp.

Bild: Lars Sundin

Annons

Första frågan som dyker upp är förstås hur HT:s läsare kommer att märka av satsningen på en fyra reportrar stark samhällsgrupp?

– Vi kommer att ta större och lokalare grepp om saker som händer och engagerar här i det lokala samhället. Även små saker som händer kan sättas i ett större sammanhang. Jag tycker att det ska bli jättespännande att få möta människor, att få undersöka, förstå och förklara sammanhanget kring problem som de har, säger Karin Bylund.

Magnus Sjöborg har under de senaste åren varit HT:s kommunreporter och även framöver ligger det övergripande ansvaret för bevakningen av kommunstyrelse och kommunernas politik och ekonomi på honom.

– Men nu delar vi ansvaret för kommunbevakningen mellan oss och vi kommer att ha nytta av att jobba som en grupp och kunna bolla idéer och hur vi ska prioritera saker, säger han.

Annons

Annons

Läs också: Kristoffer sköter den lokala näringslivsbevakningen

Mycket av reportrarnas arbete bygger på en bra relation med läsarna. I dag finns det en Facebookgrupp för politiska diskussioner som rör Hudiksvall och många tips kommer därifrån från engagerade kommuninvånare.

– När det gäller granskning för att avslöja missförhållanden skulle jag säga att vi är helt beroende av tips från allmänheten, säger Erik Strömberg.

Han är en van grävande reporter och han har också fått en hel del utmärkelser för avslöjanden han gjort under sin tid på helahälsingland.se. Nu senast emottog han och kollegan Therese Nilsson Guldspaden för avslöjandet om korruption inom det kommunala fastighetsbolaget Faxeholmen i Söderhamn.

– Liknande affärer och missförhållanden som Faxeholmen förekommer i alla kommuner, ingen är förskonad från maktmissbruk och korruption och det är jätteviktigt att lyfta fram det. Men då krävs det att någon vågar tipsa, säger Erik Strömberg.

Läs också: Nu blir HT-sporten ännu mer lokal

Annons

Gruppen har samlats en stund över en kaffe i redaktionens matsal och samtalet glider in på den tystnadskultur man upplever har brett ut sig i den offentliga verksamheten. Den har gjort att folk allt oftare känner att de inte vågar prata med tidningen.

Annons

– Ta skolutredningen vi skrev om för ett tag sedan. Det var jättesvårt att få lärare att berätta vad de egentligen tycker om skolnedläggningar, de var helt enkelt rädda för repressalier eller vad deras närmaste chefer skulle tycka. Kommunledningen hävdade att alla var fria att säga vad de tyckte men ändå menade personalen att de inte vågade. Det blev dubbla signaler.

– Många känner inte heller till sina rättigheter kring meddelarfrihet eller källskydd. Man har lagen på sin sida och är relativt skyddad som källa, säger Erik Strömberg.

För Lovisa Hassner blir den viktigaste uppgiften att komma ifrån diarier och protokoll och istället lägga mer krut på berättelserna.

– Alla kommuner mår bra av att granskas och att vi skildrar det som händer så brett som möjligt. Men det viktigaste i alltihop är berättelserna om hur människor påverkas.

Annons

Annons

Till toppen av sidan