Annons

Annons

Annons

Los

Insändare
INSÄNDARE: Avsätt Välfärdssveriges dödgrävare

Kunde vi bygga välfärd som fattiga borde vi klara det som rika också, tycker insändarskribenten som ondgör sig över nedmonteringen av samhället.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Välfärden monteras ned med fel prioriteringar, menar insändarskribenten. På bilden: interiör från Los skola.

Bild: Hanna Engman

Annons

Jag bor i ett hus på en kulle i Los.  En gammal skola. Bygd kring det förra sekelskiftet. Ett stort schabrak. Man har tagit i.  Huset byggdes när Sverige var fattigt. Under en tid när många var tvungna att ge sig iväg till andra länder, som Amerika, för att söka efter en ljusare och bättre framtid än de kunde finna här.  Barnen som utbildades här var nästan alla destinerade till skogsarbete, tungt kroppsarbete  och fabriksarbete.  Precis som i den mängd byskolor som på samma sätt som den här byggdes runt om i Sverige.

Annons

Men någonstans fanns en vision. Att folket skulle utbildas. En fin tanke. Skolplikt. Så att de som inte förstod det stora i kunskap skulle kuvas och låta sina barn gå i skolan. Allt därför att det var viktigt och bra och nödvändigt för ett samhälle som ville framåt. Utvecklas.  En tanke som skapade det Sverige vi har idag. Barnen skulle få en rejäl utbildning.  I varje by, i varje stad, i varje liten avlägsen del av ett fattigt och vidsträckt land.

Annons

På samma kulle som vårt hus byggdes ett ännu större hus. Ålderdomshemmet. Samma sak där. Runtom i Sverige byggdes dom. Tanken, att de gamla som slitit ett helt liv skulle få en bättre ålderdom än att bo i ett dragit och eländigt undantag eller i en fattigstuga. Visioner som skapade ett bättre land och bättre liv för också denna grupp.

Bibliotek byggdes. Så att alla som ville kunde få läsa. För så skulle det såklart vara. Kultur, kunskap och bildning skulle blir tillgänglig för alla. Inte bara ett privilegium för de som hade råd.

Men nu då?

I dag, när vi alla befinner oss i en tid när kunskap är viktigare än någonsin tidigare i historien, när en fungerande, och bra skola, är en förutsättning för både människornas och själva samhällskroppens förmåga att färdas framåt och stå sig i konkurrensen i en gränslös värld. Nu när vi är ett rikt land. När vi har råd. Givetvis. Det handlar om prioriteringar. Precis som det gjorde då när ett fattigt land byggde allt detta. Då vill några riva allt det här. Slå sönder det vi byggt upp. Som ligister drar de fram. Som om dom aldrig fattat vilket unikt bygge detta är. Hur viktigt det är att bevara det vi byggt.

Annons

Välfärdssveriges dödgrävare måste stoppas nu. De kan inte längre få gömma sig bakom interndebiteringar och pengakaruseller, kommunala bolagsbildningar och annat som inte ens modellernas skapare själva längre förstår sig på. Kunde vi bygga välfärd som fattiga borde vi klara det som rika också.

En ocool gubbe

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan