Annons

Annons

Annons

Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018

Debatt
DEBATT: 2018 års skogsbränder i Ängraområdet hade kunnat bli bara en liten notis i tidningen

Se över räddningstjänsten i hela Ljusdals kommun. Med tanke på 2018 års bränder borde det vara en ekonomisk förstärkning i stället för som nu besparingar. I dagsläget är det anställningsstopp till räddningstjänsten, det borde vara tvärtom, skriver Ramsjö deltidskår.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med den tidigare organisationen av räddningstjänsten i Ljusdals kommun skulle tre blixtnedslag (Ängra, Enskogen och Nötberget 15 Juli 2018) kunnat resulterat i ett helt annat och mildare scenario, skriver Ramsjö deltidsbrandkår.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Ramsjö deltidskår har varit under attack, från politiskt håll, många gånger under de senaste 20-25 åren. Det ska sparas pengar och med minskad budget är räddningschef tvungen prioritera. 1995, 2003, 2008, 2013 och nu 2020 är några år som varit omskakande för Ramsjö deltidskår då politiker varit nära ombilda kår till värn. Tyvärr fanns inte Los och Ramsjö kvar 2018 då det hettade till ordentligt … Statens offentliga utredningar har skrivit en 335 sidor lång skogsbrandutredning ”Skogsbränderna sommaren 2018”. Sid 247-248 handlar om bränderna i Ängraområdet. Utdrag ur denna utredning följer här:

"Tre stora bränder i norr gick inte att släcka (bränderna i Enskogen, Ängra och Nötberget, alla i Gävleborgs län). Några bränder flammade upp eftersom eftersläckningsarbetet inte fungerade. Vid ett tillfälle (Enskogen) uppstod en informationsmiss när det gällde att en helikopter utfört en släckningsinsats. Informationen nådde antingen inte fram till räddningstjänsten, eller så nådde den fram men ett systemfel ledde till att informationen inte hanterades på rätt sätt. (sid 248) Vidare evakuerades även boende i några orter, bl.a. Kårböle. Många av de som evakuerades upplevde stor oro och osäkerhet om hur situationen med bränderna utvecklades. Generellt kan konstateras att de flesta aktörer kunde ha agerat tidigare. (sid 247) När det gäller Gävleborgs län kan konstateras att arbetet i inledningsskedet inte fungerade, vilket berodde på att bränderna var för många och för stora för att hanteras av en ensam mindre räddningstjänst (sid 247)."

Annons

Annons

Läs också artikeln: Brandkår riskerar nedläggning: "All trygghet försvinner"

Före år 2000 fanns i Ljusdals kommun deltidskår i:

Ljusdal: 1+6 man (oförändrat)

Järvsö: 1+4 (oförändrat)

Färila: 1+4 (oförändrat)

Los: 1+4 (omgjort till värn)

Ramsjö: 1+4 (1+1 i kår, värn vardagar mellan 06-18)

Anledningen att vi skriver detta är att med denna organisation, för cirka 20 år sedan, skulle tre blixtnedslag (Ängra, Enskogen och Nötberget 15 Juli 2018) kunnat få följande utgång.

Brandkåren i Ramsjö. Deltidsbrandmännen (från vänster) Anders Nilsson, Håkan Lindkvist, Anders Yngvesson, Johan Nilsson och Kent Stockzell, är några av de som skrivit under inlägget.

Bild: Linnea Nordström

Tänkbart scenario:

•  Los deltidskår får ansvarat för Nötberget med Kårböle räddningsvärn. Släckt snabbt och efterbevakning utan att branden tar sig igen. Kårböle behöver inte evakueras.

•  Färila deltidskår tillsammans med Ljusdal deltidskår fokuserar på Ängra. Järvsö deltidskår samt Ramsjö deltidskår sluter upp och byter av Ljusdal och Färila när de är trötta, fortsätter eftersläckning. Ängra fiskecamp blir aldrig hotat. Eftersläckning och lugnt på platsen.

•  Helikopterförare ringer in till räddningsledare att han släckt liten brand på Enskogensidan. Ramsjö deltidskår får order att omgruppera och åka till Enskogen för att släcka av ordentligt innan avfärd hem till Station.

Annons

Det hade kunnat resultera i bara en liten notis i Ljusdalsposten måndag 18 juli 2018:

Annons

"Tre blixtnedslag i Ängraområdet, släcktes snabbt av räddningstjänsten"

Se över räddningstjänsten i hela Ljusdals kommun. Med tanke på 2018 års bränder borde det vara en ekonomisk förstärkning i stället för som nu besparingar. I dagsläget är det anställningsstopp till räddningstjänsten, borde vara tvärtom, fler borde få möjlighet till att bli brandmän.

Ramsjö deltidskår

Jennifer Elverstig, Kay Hansen, Håkan Lindkvist, Anders Nilsson, Johan Nilsson, Kent Stockzell, Rickard Stockzell och Anders Yngvesson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan