Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Regeringen måste agera mot utländska stöldligorna: "Sverige har blivit ett paradis för dem"

Stöldgods för en till två miljarder kronor förs ut ur landet varje år. Endast omkring tre procent av inbrotten klaras upp. En del av förklaringen är våra bristfälliga gränskontroller. Tyvärr fortsätter regeringen att ducka sitt ansvar, skriver tre kristdemokrater.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Över hälften av inbrotten och upp emot 90 procent av stölderna av exempelvis jordbruksmaskiner och båtmotorer begås av utländska stöldligor, skriver insändaren.

Bild: Arkivbild

Annons

Sommaren är tyvärr högsäsong för internationella stöldligor. Även om reserestriktionerna med anledning av covid-19 försvårat för dem, kommer de passa på att begå inbrott och stölder när hus och hem står tomma.

Över hälften av inbrotten och upp emot 90 procent av stölderna av exempelvis jordbruksmaskiner och båtmotorer begås av utländska stöldligor. Sverige har blivit ett paradis för dem. Stöldgods för en till två miljarder kronor förs ut ur landet varje år. Endast omkring tre procent av inbrotten klaras upp. En del av förklaringen är våra bristfälliga gränskontroller.

Annons

Annons

Idag har Tullen inte rätt att stoppa lastbilar med stöldgods på väg ut ur landet. Ser de exempelvis en lastbil full med båtmotorer måste de ringa polisen. Men stöldligorna är proffs. De vet att Tullen inte får stoppa dem från att köra på en färja eller över en bro. I statistiken blir det ännu ett olöst ärende som avskrivs snabbare än något hinner säga ”brottsoffer”.

Men regeringen förhalar frågan. De har lovat att lagen ska ändras, men gör ingenting för att det ska bli verklighet. Kristdemokraterna har flera gånger frågat när lagändringen kommer, men aldrig fått något svar.

Tyvärr fortsätter regeringen att ducka sitt ansvar. De undviker att fatta de beslut som krävs för att stoppa stöldligornas räder.

Kristdemokraterna vill att Tullverket ska få rätt att kvarhålla misstänkt stöldgods, gärningsmän och fordon. Sommar ska betyda högsäsong för sol och bad, inte stöldligor.

Ebba Busch (KD), partiledare

Andreas Carlson (KD), riksdagsledamot och vice ordförande i justitieutskottet

Andreas Sandsgård (KD), kommunpolitiker Bollnäs och regionpolitiker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan