För 75 år sedan släpptes atombomberna över Hiroshima och Nagasaki i Japan och orsakade ofattbara förluster i människoliv, sjuklighet och lidande. Sverige har genom Alva Myrdal och Inga Thorsson lång tradition av internationellt arbete för kärnvapennedrustning. Ändå har Sveriges regering och riksdag till dags dato inte tagit ställning för en kärnvapenfri värld.
FN-konventionen om kärnvapenförbud antogs av FN:s generalförsamling juli 2017 av 122 länder. Den globala organisationen ICAN var pådrivande och belönades samma år med Nobels fredspris som mottogs av organisationens svenska generalsekreterare Beatrice Fihn! Efterspelet präglas av sorg och besvikelse. FN-konventionen träder i kraft då 50 länder har ratificerat. Hitintills har 23 länder ratificerat, men Sverige tvekar och avvaktar.
Annons
Coronapandemin har gjort oss medvetna om sjukvårdens begränsningar. I händelse av ett kärnvapenkrig har sjukvården ingen möjlighet att ta hand om alla miljontals lemlästade, brännskadade och strålskadade människor. Då finns ingen hjälp att få. Överlevare som befunnit sig tillräckligt många mil från explosionen kommer att få uppleva akuta förändringar i klimatet – den så kallade atomvintern. Den orsakas av ofantliga mängder stoft i atmosfären från de omfattande kärnvapenbränderna och täcker hela kontinenter och hindrar solstrålning till jorden med mörker och stark kyla som följd. Massvält väntar.
Annons
Naiva politiker förleder oss att tro att tillvaron är tryggare utan kärnvapenförbud. Idag har enstaka enskilda människor makten att genom en knapptryckning utplåna mänskligheten. Hundratals kärnvapen står i detta nu redo att avfyras inom några minuter! Användning av kärnvapen kommer att leda till omedelbar motåtgärd. Det är teorin bakom den så kallade terrorbalansen. Många gånger har vi dock varit ytterst nära ett kärnvapenkrig på grund av feltolkning eller olyckshändelse. Turen har räddat oss, men det är ingen långsiktig trygg strategi att bara lita på turen. Vi måste förgöra kärnvapnen innan de förgör oss!
Risken för att kärnvapen också kommer att användas avsiktligt ökar. Många väpnade konflikter pågår i världen också mellan instabila kärnvapenstater som Indien och Pakistan. Världsledare antyder idag att möjlighet finns att använda ”små” strategiska kärnvapen – alltså vapen av en styrka som den gamla Hiroshimabomben.
Annons
Det brådskar att Sverige samlar sig och agerar för ett kärnvapenförbud genom undertecknande av FN-konventionen. Sveriges ställningstagande påverkar många andra länder. Ett kärnvapenförbud leder till en stigmatisering av kärnvapenstaterna och storbankerna kommer att avslå finansiering av investeringar med koppling till kärnvapen. Ett kärnvapenförbud nu vore också att hedra alla hundratusentals människor i Japan som drabbades av det ofattbara för 75 år sedan. Låt det aldrig ske igen!
Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, medlem i Läkare mot kärnvapen