Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Klart vem som blir chefredaktör för Hudiksvalls Tidning: ”Behovet av lokal journalistik är enormt”

Nu är det klart vem som blir chefredaktör och ansvarig utgivare för Hudiksvalls Tidning. Mattias Guander kliver på uppdraget efter sommaren.

Text: 

Efter sommaren blir Mattias Guander chefredaktör och ansvarig utgivare för Hudiksvalls Tidning.

Bild: Magnus Sjöborg

Annons

Läs också: Nytt besked om Kurirens chefredaktör – hon tar över i stället: ”Har vuxit upp med Kuriren”

Bonnier News Locals har dragit upp nya riktlinjer för de fyra dagstidningarna Ljusnan, Söderhamns-Kuriren, Ljusdals-Posten och Hudiksvalls Tidning. Alla får varsin chefredaktör, efter att ha delat chefredaktör sedan 1999, och innehållet ska bli ännu mer lokalt.

För några veckor sedan kom beskedet att Mattias Guander, som senaste åren varit nyhetschef för Söderhamns-Kuriren och HT, skulle bli chefredaktör för Söderhamns-Kuriren och tills vidare också tillförordnad chefredaktör för HT. Men nu har planerna ändrats.

Annons

– När Anders Ingvarsson tackade nej till erbjudandet om att bli chefredaktör för HT var Guander, som utsetts till tillförordnad chefredaktör för tidningen, en given kandidat till det ordinarie uppdraget, eftersom han känner såväl HT-redaktionen som Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner väl efter sin tid som nyhetschef där, säger Carl-Johan Bergman som är biträdande affärschef på Bonnier News Local.

Annons

Så Mattias Guander lämnar över sitt uppdrag i Söderhamn till Mathilda Svensson och kommer nu istället fokusera på Hudiksvall på heltid som chefredaktör och ansvarig utgivare.

– HT har stora möjligheter att ta mer plats i både Hudiksvall och Nordanstig. Vi måste bli ännu bättre på att välja vad och hur vi berättar för att vara relevanta. En förutsättning för att lyckas forma ”nya” HT är en tät dialog med våra läsare, säger Mattias Guander.

Bild: Magnus Sjöborg

Han började sin journalistkarriär på Söderhamns-Kuriren 1993, först som reporter i några år och sedan år 2000 har han varit nyhetschef och agendachef. Uppdraget från Bonniers ledning till de nya chefredaktörerna är att tidningarna i Hälsingland ska bli ännu mer lokala.

Mattias Guander ser att en av de stora fördelarna nu är att alla beslut kommer att fattas lokalt och att man inte behöver kompromissa på samma sätt som i en gemensam hälsingeorganisation.

– Vi gjorde en enkät i höstas där vi frågade våra läsare i Hälsingland vad de vill med sin lokaltidning. Det är ganska tydligt, man vill ha mer lokala nyheter, man vill ha lokala insändare, lokal familjesida, mer lokal sport. Då är det det vi ska göra, säger han.

Annons

Annons

Han beskriver att familjesidorna och insänt ska bli strikt lokala och ambitionen är att sporten också ska bli mer lokal. Samtidigt finns den gemensamma sajten helahälsingland.se kvar.

– Vi ska inte bli en bytidning men utgångspunkten ska vara det strikt lokala materialet, säger Mattias Guander.

Han tror att lokal journalistik kan göra skillnad.

– Det finns många exempel som inte hade berättas och blivit publika om inte vi hade funnits. Vi gör verkligen skillnad. Behovet av lokal journalistik är enormt, inte minst i dessa coronatider. Därför känns det här uppdraget mycket spännande, säger Mattias Guander.

Annons

Annons

Till toppen av sidan