Annons

Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Läsartext
LÄSARTEXT: Långseglare från Hudiksvall sitter fast i paradiset: "Ovissheten är det jobbigaste"

I juli förra året flyttade Pål Dufva och Lina Fredin, som är från Hudiksvall, ombord på deras segelbåt Svea, en Najad 405. Efter många år i fjällen längtade de båda ut på havet och efter äventyret. Nu sitter Duvedsborna fast i paradiset – i södra Martinique, som är en dela av Frankrike, med 800 båtar från hela världen i samma situation.

Detta är en läsartext.

Pål Dufva, från Örnsköldsvik och Lina Fredin, från Hudiksvall, är ute på en långsegling och sitter just nu fast i Karibien, ankrade på södra Martinique, med 800 andra båtar från hela världen i samma situation.

Bild: Privat

Annons

Havet har alltid varit närvarande. Lina som ursprungligen kommer från Hudiksvall har mest varit under vattnet via dykning och simning, hon älskar korallrev och livet under ytan. Pål som är uppvuxen i Örnsköldsvik började sin seglingsbana i ÖSS, när han fick sin första båt, en optimistjolle som sexåring.

Varför lämnar man fjället och ger sig ut på långsegling?

Det finns flera anledningar med det svarar de unisont, värmen. När de lämnade Duved låg det snö på Åreskutan. Det enkla svaret, vilket är sant , är att vi vill uppleva olika kulturer, natur och träffa andra människor och samtidigt ha vårt hem med oss. Det finns också något mer svårbeskrivligt om hur vi vill leva och vad vi vill göra med livet.

Annons

För oss är det ingen bucketlist-grej utan ett nytt sätt att leva. Nu äter vi när vi är hungriga, sover när vi är trötta. Våra kalendrar är tomma sånär som några besök hemifrån. Vi lever och vill leva på naturens villkor. Vinden tar oss framåt och solen ger oss ström.

Annons

Foto: Privat. Segelbåten Svea, som är Påls och Linas hem, bland 800 andra båtar i St Anne, Martinique, där paret ligger ankrade under lockdown.

Vad är det bästa hittills?

Kombinationen av allt. Att sitta vid Lunnefåglarnas bon på Fair Isle, Shetland och se dem flyga in på kvällen, helt oberörda av vår närvaro, var en stark naturupplevelse.

Spaniens nordkust med surfstränder, Riojaviner och pilgrimsleder med Pyrenéerna som fond var fantastiskt. Segla in i Rabat, Marocko till ljudet av fredagsbönen från minareten för att sedan upptäcka Atlasbergen till fots med åsnor och vandring i labyrinterna i kulturstaden Fez.

Det största hittills var nog att se land efter 17 dagars segling över Atlanten. Att ta första doppet i Karibiska havet, känna värmen och simma bland koraller och sköldpaddor var fantastiskt.

Foto: Privat. Sand under fötterna efter 17 dagar till havs. Pål Dufva, uppvuxen i Örnsköldsvik. Bästa/sämsta egenskap: Kan lite om mycket. Lina Fredin, uppvuxen i Hudiksvall. Bästa /sämsta egenskap: Glad slarvmaja.

Det är mycket som blivit som vi tänkt och önskat. Det som förvånat oss mest är hur svårt det är att planera. Det kanske beror på att innan vi seglade iväg gick allt att planera och det förväntades också. Nu styrs vi av väder, vind, våghöjder och nu lockdown.

Annons

Annons

Foto: privat. Lina Fredin bakom ratten på Svea.

Nu sitter vi fast i paradiset. Vi ligger ankrade på södra Martinique, som är en del av Frankrike, med 800 andra båtar från hela världen i samma situation.

Ovissheten, som för många andra, är det vi tycker är jobbigast. Alla öar här i Karibien är egna länder och de är helt stängda. Det är inte tillåtet att segla. Vi undrar såklart om och när det kommer att öppnas upp.

Lina Fredin

Pål Dufva

Foto: Privat. Svea, en Najad 405 är byggd på Orust 2008. Bästa/ Sämsta egenskap: Trygg och säker gillar inte att ligga still.

Foto: Privat. Pål började segla som 6-åring i Örnsköldsviks Segelsällskap, ÖSS.

Annons

Annons

Till toppen av sidan