Annons

Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Läsartext
LÄSARTEXT: Segersta Nya Skola fick uppskattat besök av Illustratören Per Demervall

En hösttermin med fokus på läsning, böcker och texter toppades med ett besök av illustratören Per Demervall.

Detta är en läsartext.

Per visar hur man enkelt kan få ett ansikte att visa olika känslor.

Annons

Det hela har sin bakgrund i att personalen på skolan går läslyftet, en utbildning via skolverket som ska stimulera till att utveckla språket. Läsning, böcker och texter har verkligen genomsyrat alla verksamheter under höstterminen. Det har varit läsdagar, parläsning, serieskapande, musik-texter och ordspråks-spaning på fritids. Till och med årets julpyssel bestod i återbruk av böcker som hade sorterats bort ur vårt bibliotek.

Annons

Annons

När det visade sig att en av våra elever hade en morfar som arbetade som Illustratör så tog vi chansen att bjuda in till ett besök. Per har varit verksam sedan 1979 och är både serieskapare och Illustratör. Hans genombrott kom 1986 då han gjorde ett seriealbum av August Strindbergs Röda Rummet. Han ligger också på senare tid bakom barnserien Siri och Vikingarna som han gjort tillsammans med Patric Nyström.

Eleverna fick sedan testa och fick tips på ur de kunde göra.

När han besökte skolan så träffade han eleverna klassvis. På ett mycket lättsamt sätt fick de tips och råd på hur de kan tänka när man tecknar. Han menade att alla kunde teckna för det är ju ändå bara streck. Hur man med några små ändringar kunde förändra bilderna ganska mycket. Han visade med enkla medel hur man kunde få ett föremål att se ut som att det rörde sig. Ett ansikte ändrades genom enkla streck till att visa en helt motsatt känsla, genom små korrigeringar av t ex ögonbryn. Eleverna fick titta och sedan prova själva.

Den lilla seriestart som lämnades till eleverna att avsluta.

Annons

Per lämnade också en oavslutad serie där eleverna efteråt fick hitta på ett eget slut. Det blev många härliga serier med unika slut. Dessa postade vi och skickade till Per innan jul som ett litet tack för ett väldigt inspirerande besök.

Karin Spännare

Annons

Annons

Till toppen av sidan