Annons

Annons

Annons

Annons

Parasport

Läsartext
Läsartext: Kari blev årets Lionstipendiat

Vid Lions distriktsmöte i Ludvika, fick Kari Palo-Oja från Jättendal, mottaga Lions distrikt Gävle-Dalas stipendium för funktionsnedsatta.

Text: 

Detta är en läsartext.

Annons

Kari har nominerats av Lions Club Bergsjö för sina prestationer som sitskiåkare trots sin medfödda neurosedynskada, vilken medfört försvagade ben och deformerade fötter. I sin ungdom spelade han basket men levde därefter ett inaktivt liv.

Intresset för sitski väcktes i samband med Paralympics i Sotji 2014, när han satt hemma i soffan och tittade på tävlingarna i tv och konstaterade att ”kan dom så kan jag”.

Annons

Annons

Det resulterade i att han skaffade en egen sitski och började träna på allvar. Efter ett och ett halvt års träning kunde han plocka bort blodtrycksmedicinen. Med hjälp av personliga tränare har han kommit upp i den nivån att han fått möjlighet att träna tillsammans med landslagsåkare för att försöka ta en plats i landslaget inom parasportförbundet.

Hans första tävling var 2016 i Åsarna. 2017 åkte han ”Dundret runt” som var 32 kilometer långt och där fick han ett kvitto på sin armstyrka men att konditionen behövde bli bättre.

Han tränar sex till åtta pass i veckan med styrketräning samt distans och intervallträning.

Hans förhoppning är att fler ska få upp ögonen för parasport, samt att det aldrig är för sent att börja träna. Kari är i dag 57 år och planerar för att börja åka långlopp.

Dag Hedin/Läsartext

Annons

Annons

Till toppen av sidan