Annons

Annons

Annons

ledare centerpartistisk

Patrik Oksanen
Oksanen: Nya Tiders skribent pekas ut för att ligga bakom bombdåd

Den svenska högerextrema tidsskriften Nya Tiders medarbetare Manuel Ochsenreiter pekas nu ut av en åtalad i polsk domstol för att ligga bakom brandbomber mot ett ungerskt kulturcentrum i västra Ukraina.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Skärmdump från RT när Manuel Ochsenreiter medverkar i den ryska statliga propagandakanalen.

Annons

– Vid det här dådet spekulerades det direkt om rysk koppling, men kopplingen är ofta svår att hitta och bevisa. Därför är de här uppgifterna intressanta, säger forskningsledaren Jakob Hedenskog på FOI till ledarsidan.

Manuel Ochsenreiter är profilerad medarbetare på Nya Tider, som får svenskt presstöd, och har besökt bokmässan i Göteborg. Han är till vardags chefredaktör för ett tyskt magasin och politisk medarbetare till en tysk förbundsdagsledamot för det Moskvatrogna partiet AfD. På meritlistan finns också chefskap för tankesmedjan German Center for Eurasian Studies, där vicechefen sedan 2016 sitter häktad i Polen misstänkt för att ha arbetat för rysk underrättelsetjänst.

Nu pekas Ochsenreiter själv ut för att ha varit beställaren av ett bombdåd i ukrainska Uzhhorod mot ett ungerskt kulturcentrum i februari 2018.

Annons

Annons

En av tre åtalade pekade i domstolsförhandlingarna i Krakow ut Manuel Ochsenreiter som den som tillhandahöll instruktioner till attacken.

Uppgifterna publiceras av bland andra Radio Free Europe / Radio Liberty. Ingen skadades i attacken, men dådet och ett liknande dåd senare syftade till att ytterligare försämra de ungersk-ukrainska relationerna.

Ukrainska myndigheter utredde attacken och lämnade över bevisningen till polska myndigheter som nu ställt tre polska högerextremister inför rätta

Men redan innan domstolsförhandlingen kunde författaren och experten på europeisk extremhögers relationer till Ryssland, Anton Shekhovtsov, peka ut Ochsenreiter. Redan 6:e januari skrev Shekhovtsov på sin Facebook att det är alltför uppenbart att det den då ännu inte namngivna tyske journalisten var just Ochsenreiter. I en kommentar till ledarsidan konstaterar Shekhovtsov nu:

– Vi borde förstå att människor som är regelbundna kommentatorer för rysk statskontrollerade medier, som är engagerade i partisk valövervakning i det annekterade Krim eller det ryskockuperade östra Ukrana, och som offentligt rättfärdigar Putin och Assads regimer, har också förmågan att engagera sig i ondsinta aktiviteter.

Ledarsidan har tidigare granskat Nya Tiders öppna kopplingar till rysk underrättelsetjänst och kunde då peka på Manuel Ochsenreiters kontakter. Bland annat att Ochsenreiter varit valobservatör i det ryska marionettstyret i östra Ukraina, tillsammans med den numera dömde Johan Bäckman.

Annons

Annons

Skärmdump från Facebook. Johan Bäckman och Ochsenreiter.

Den finländske medborgaren Johan Bäckman var fram till för cirka ett och ett halvt år sedan Nordenansvarig för RISS, Ryska Institutet för Strategiska Studier. Det är en tankesmedja som brukar beskrivas som utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren och som ligger under presidentadministrationen i Kreml. Bäckman dömdes i Helsingfors för trakasserier mot den finländska YLE-journalisten Jessikka Aro.

De nya uppgifterna om Nya Tiders skribent är bara en del i det mönster som Nya Tider uppvisar. Deltagande i konferenser med Aleksander Dugin, ”valobservatörsuppdrag” och användandet av olika skribenter i ryska propagandamedier ingår också.

Att Ochsenreiter nu dyker upp i Ukraina och skapar ökade konflikter i längs Ukrainas västgräns måste ses i ett större sammanhang, där det ligger i Rysslands intresse att konflikter växer med Ungern.

– Relationen Ungern och Ukraina har varit ansträngd, bland annat efter en ny utbildningslag i Ukraina som begränsar undervisningen av minoritetsspråk i ukrainska skolor. Här har Ungern varit ledande i kritiken mot Ukraina och hotat med att blockera ukrainska närmanden till EU och Nato. En ungersk konsul i västra Ukraina blev nyligen utvisad efter att ha delat ut ungerska pass, trots att dubbla medborgarskap är olagligt i Ukraina, säger Jakob Hedenskog på FOI.

Annons

En av de ryska specialiteterna som lever kvar sedan Kalla Kriget är subversion, att så split och splittring i syfte att försvaga sin motståndare.

Annons

Avhoppare från KGB vittnade då om att 15 procent av tiden ägnandes åt traditionell underrättelseinhämtning, medan 85 procent bestod av det vi kan kalla för aktiva åtgärder och subversion. Just att skapa oreda mellan olika grannländer i östra Europa har det varnats för i öppna säkerhetspolisrapporter, som från den tjeckiska säkerhetspolisen. Det är i det större mönstret som dådet mot Kulturcentret ska ses, som ett sätt att skapa ännu större motsättningar mellan Ungern och Ukraina.

– Orban beundrar Putin och hans auktoritära ledarstil. Däremot är det svårt att hitta säkra avtryck att Ryssland påverkar Ungerns agerande, även om Ungern agerar på sådant sätt att Ryssland gynnas. Det ligger i Rysslands intresse att Ukraina har dåliga relationer i väst och att Ukrainas vandring västerut stoppas.

Och i vår globaliserade värld hamnar då en liten svensk högerextrem tidsskrift som får presstöd i händelsernas centrum.

Ledarsidan har sökt Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk för en kommentar via e-brev, men har inte fått svar. Manuel Ochsenreiter har via sin advokat uppgett att uppgifterna är falska.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhetspolitik för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska ledarsidor. Patrik Oksanen är till vardags politisk redaktör Hudiksvalls Tidning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan