Annons

Annons

Annons

Annons

Mordet på Tova Moberg

Sjölund: Vi måste prata om det dödliga kvinnovåldet – ironi att överklagandet kommer nu

Lilian Sjölund är politisk redaktör (lib) i Hälsingland

Annons

Som ett slags ödets ironi är det just 8 mars tidsfristen går ut för Tova Mobergs mördare att överklaga domen.

Han har också fått förmånen att byta advokat, till Thomas Olsson, populärt kallad (och med visst fog) "stjärnadvokaten" i svensk press.

Billy Fagerström dömdes till livstid i Hudiksvalls tingsrätt. En dom som förmodligen upplevs brutalt ödeläggande för en 23-åring.

Å andra sidan blev offret för den osedvanligt brutala dödsmisshandeln endast 19 år.

Annons

Ur ett rättssäkert perspektiv är det naturligtvis utmärkt och ganska självklart att hela Tova-målet tröskas om i en hovrättsförhandling. Handgripliga bevis har saknats – det är mer en kedja av händelser och omständigheter som lett domstolen till en fällande dom.

Annons

Så med all sannolikhet kommer livstidsdomen att överklagas på internationella kvinnodagen.

Tova Moberg blev 19 år. Endast dagboken visste vad hon utsattes för. Eller? Foto: Arkiv

Återigen ska de anhöriga tvingas genomleva rekapitulationen av dygnet som tog livet av deras flicka. Vanmakten kommer att göra sig påmind igen, hos många.

Tova Moberg får de aldrig tillbaka. Men att rättvisan har sin gång är en förutsättning för att vi andra ska kunna leva samman.

Tova-målet borde studeras närmare av flera: Skola, polis, socialtjänst – alla myndigheter som i lokalsamhället har som funktion att skapa trygghet. Men också av oss andra. Det där med att se signalerna. Att ställa de obekväma frågorna. Att inte ge sig. Att inte bekvämt blunda. Att våga tränga sig på.

Har man fel, så har man fel, ingen större skada skedd.

Läs också: Tova var unik men inte kvinnohatet som dödade henne

På tisdagen den 6 mars publicerar Dagens Nyheter en debattartikel av alla #metoo-administratörer. De har listat en mängd vallöften som de gärna skulle vilja få upp på agendan.

Annons

Annons

De hoppas att deras förslag kan bidra till att skapa ett samhälle fritt från sexism, sexuella trakasserier och övergrepp. Jag skulle gärna vilja tillägga en punkt: Ett samhälle fritt från kvinnovåld.

Allt hänger förstås ihop. Om man anser att sexuella trakasserier och övergrepp är något man kan ägna sig åt, ja man kanske inte ens är medveten om sitt beteende, så är inte slaget, knuffen, örfilen eller våldtäkten så långt borta. Till syvende och sist handlar det om den enskildes syn på kvinnan. Som tillsammans bildar strukturen för samhällets syn på kvinnan.

Hösten 2017 slog de 65 upproren till med olika varianter av hashtaggen #metoo. Hundratusentals röster, många av dem hade aldrig någonsin höjts tidigare, gick inte att ignorera. En folkrörelse hade bildats, som de politiska partierna i varierad grad varit lyhörda för.

Läs gärna: På känslan av otrygghet biter sällan fakta

Vad 2018 års valrörelse däremot kommer att präglas av är rop på trygghet. Sålunda också plockas politiska poänger där otrygghet råder. Enkla svar (fler poliser) kommer att levereras på komplexa frågeställningar: Om inte poliserna jobbar förebyggande och kan tyda de ibland diffusa signalerna som en tillbakadragen eller utebliven polisanmälan innebär, har ingen lärt sig något.

Det var bara det att hemligheten var väl förborgad hos dagboken. Eller?

Annons

På tisdagen träffade också metoo-representanterna jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) för djupsamtal kring de sju åtgärdspunkterna.

Tova Mobergs dagboksutdrag ekar om en vardag fylld av misshandel och kränkningar:

Annons

"Jag fixar inte detta. Det blir bara värre och värre. Nästa gång dödar han mig. Ser helt jävla trasig ut. Min överläpp sprack så det vart blod på kudden."

Efter ett tjugotal hammarslag var hon död, som hon själv förutspått. Det var bara det att hemligheten var väl förborgad hos dagboken. Eller?

Här kan du läsa: helahälsingland.se:s bevakning av Tova-fallet

Annons

Annons

Till toppen av sidan