Annons

Annons

Annons

Engelskspråkig undervisning hotar svenskan på sikt

Den kraftiga expansionen av skolor som har engelskspråkig undervisning som idé/affärsidé, som exempelvis Internationella Engelska Skolan, hotar på sikt utvecklingen för det svenska språket, menar Språkförsvarets styrelse.

Det handlar inte främst om enstaka uttryck eller språkpolisfrågor, utan om att Sverige även i fortsättningen behöver välutbildade unga som kan förstå och uttrycka sig väl på avancerad svenska. Det gäller till exempel alla yrkesområden med ett eget fackspråk, som skall användas i kontakter med allmänheten.

Det gäller också hur ämnesområden lärs in. Idag kan elever från skolor som har engelskspråkig undervisning som idé/affärsidé komma till gymnasiet och utbrista: Nu förstår jag matten! Detta fick jag bara förklarat på engelska förut. Det är mycket illa att skolors val av undervisningsspråk inte har reglerats mer i det svenska skolväsendet. Vi inom nätverket Språkförsvaret har skrivit och debatterat dessa frågor i mer än tio år, och menar att det nu verkligen är dags att vakna i denna språkpolitiska fråga. Medborgare i Sverige har inte tillfrågats i denna fråga, som innebär ett smygande språkbyte i landet från svenska till engelska som samhällsbärande språk.

Språkförsvarets styrelse

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan