Annons

Annons

Annons

Annons

Gnarp

Tomas blev stämd i tingsrätten – på åtta kronor: "Kunde egentligen bara skratta"

Tomas Cembraeus, som disponerar ett fritidshus i Nordanstig, blev minst sagt förvånad när en stämning från tingsrätten – dessutom återkallad – dök ner i brevlådan. Stämningen gällde åtta kronor plus inkassoavgift från Nordanstigs Vatten AB.

Tomas Cembraeus från Stockholm höjde på ögonbrynen när han fick ett brev om en stämning hos Mark- och miljödomstolen i Östersund – på åtta kronor och 27 öre. En stämning som samtidigt drogs tillbaka.

Annons

Det började med en försenad betalning till Nordanstigs vatten, som steg med åtta kronor och 27 öre i dröjsmålsränta plus en inkassoavgift på 180 kronor från inkassobolaget Marginalen Core. Inkassobolaget hänvisade till ett tidigare inkassokrav. Något som han säger sig inte ha mottagit.

Läs också: Skattepengar går till försenade fakturor: "Måste bli bättre på det här"

– Jag betalade för sent. Jag betalar med e-faktura och har missat det helt enkelt, erkänner Tomas Cembraeus, som emellanåt nyttjar sin mors fastighet i Nordanstig. Han är också den som betalar vattenräkningarna till Nordanstigs vatten – ett bolag som ägs av kommunen.

Annons

– Jag svarade att jag var sen med fakturan och ska absolut betala de där åtta kronorna, men något inkassokrav har jag aldrig mottagit. Så det bestred jag, fortsätter han.

Annons

Det känns som en ganska dyr ekonomisk affär för att få in åtta kronor, tycker jag

Sedan kom ingen återkoppling från Marginalen Core, enligt Tomas Cembraeus. Förrän han i slutet av oktober fick återkallad stämningsansökan från Nordanstig vatten AB via Mark- och miljödomstolen i Östersunds tingsrätt. Trots att han inte betalat fakturan. En stämningsansökan hos Mark- och miljödomstolen kostar 2 800 kronor.

Läs också: Obetalda elräkningar skapar problem

– Det känns som en ganska dyr ekonomisk affär för att få in åtta kronor tycker jag. Jag tänker att ingen på Nordanstigs vatten kan ju ha tittat på det här ordentligt, säger Tomas Cembraeus.

Cecilia Östlund, kundchef på Mittsverige Vatten, företaget sköter faktureringen för Nordanstigs Vatten AB, medger också att det har skett ett misstag.

– Ja, vi driver ingenting vidare till Mark- och miljödomstolen för en inkassoavgift och en ränta, det är absolut ingen policy vi har. Det är dessutom kostsamt och då belastas våra andra kunder, säger Cecilia Östlund, som samtidigt säger att det ska finnas rutiner för att det inte ska hända igen.

– Absolut, det vi gör är att vi lägger en faktura på långtidsbevakning om det gäller obetalda räkningar, och här är det den mänskliga faktorn som felat, det händer tyvärr ibland.

Annons

Läs också: Efter år av frän kritik – va-anläggningen i Sörfjärden är invigd


Johan Adeström

0650-355 74
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan