Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Arbrå-Vallsta

Snart bryggs det öl i garaget

Enkelt och ekologiskt. Nu bygger bröderna Malmberg i Orbaden upp sitt eget bryggeri. – Vi startar hemma i garaget, precis som man ska när man startar någonting, säger Dennis Malmberg.

Anders Malmberg och Dennis Malmberg öppnar bryggeri ihop.

Annons

Starta upp verksamheter i garage har visat sig vara ett vinnande koncept. Microsofts grundare Bill Gates och Paul Allen programmerade exempelvis sin första mjukvara i ett garage. Bröderna Malmberg är inte riktigt inne på att gå i samma digitala fotspår som dessa herrar, men samma driv verkar finnas.

Tanken är att Dennis och Anders Malmbergs bryggeri, Organic Smash ska producera 100 procent ekologisk öl.

– De flesta ekologiska ölsorter använder sig inte av ekologisk humle, vilket är den ingrediensen som är hårdast besprutad. Därför har vi en ambition att på sikt hitta någon som odlar humlen ekologiskt och lokalt, säger Dennis Malmberg.

Målet är att skapa en enkel, ren och smakfull öl. Ölen ska endast innehålla en sorts malt och en sorts humle någonting som kallas "Single Malt And Single Hops".

Annons

Annons

– Vi försöker renodla smakerna så mycket som möjligt, när man dricker vår öl så ska man känna vilken humlesort det är, säger Dennis Malmberg.

Provbryggningen pågår för fullt hemma hos Dennis Malmberg. Där de flitigt experimenterar för att ta fram den perfekta smaken. Hittills har de hittat två IPA, India Pale Ale som lever upp till kraven.

– Vi provbrygger i en 30 liters kastrull hemma i brorsans kök, säger Anders Malmberg.

– Nina där hemma är ganska glad att vi snart flyttar ut i garaget, då vi har ockuperat barnkammaren, gästrummet och badrummet med öltillverknings don, tomflaskor och jäshinkar, säger Dennis Malmberg.

Redan den 10:e augusti dyker delarna till bryggeriet upp och de hoppas på att det ska vara installerat, klart och i drift den sista augusti.

– Vi börjar i liten skala, kickar i gång sen får vi se vart det bär, säger Dennis Malmberg.

Företagandet är inte någonting nytt för bröderna. Anders Malmberg driver företaget Mywallprint som säljer fotoprodukter på nätet och Dennis Malmberg står bakom Hälsingegymnasiet.

Kanske är det därför arbetet med bryggeriet går snabbt fram. Den första ölflaskans prototyp är redan klar och pryds av den mytomspunna dubbelmördaren Nils Fredrik Åkerberg som härjade i området tillsammans med Delsboligan.

Annons

Läs även: Orfabacken väcks till liv igen

Annons

Här är ölflaskan med dubbelmördaren Nils Fredrik Åkerberg.

I garaget står lådor med uppmärkta flaskor.


Tove Sahlin

0278-275 00
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy